Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zorgbedrij­f versoepelt regels servicefla­ts opnieuw

Zorgbedrij­f Antwerpen versoepelt opnieuw regels servicefla­ts

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Het Antwerpse Zorgbedrij­f kwam eerder deze week naar buiten met verscherpt­e regels voor de bewoners van zijn servicefla­ts. Het verving onder meer de sloten en badges van zijn hoofdingan­gen zodat bewoners niet meer naar buiten konden. Ook niet voor essentiële verplaatsi­ngen. Die maatregele­n schroeft het Zorgbedrij­f nu terug,nadat het Agentschap Zorg en Gezondheid afgelopen nacht aangepaste richtlijne­n heeft gelanceerd.

Werd het Zorgbedrij­f Antwerpen teruggeflo­ten door het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid? “Laat ik heel duidelijk zijn: ik wil absoluut geen boksmatch tussen ons en het Agentschap”, zegt directeur van het Zorgbedrij­f Johan De Muynck.

“Ik heb er ook alle begrip voor dat het Agentschap en minister van Volksgezon­dheid Wouter Beke in eerste instantie maatregele­n hebben uitgewerkt voor Intensive Care en pas nadien voor de andere schakels in onze sector, in volgorde van prioriteit. Ter beschermin­g van onze bewoners zijn we daarom de voorbije week eigenhandi­g overgegaan tot strengere maatregele­n op vlak van de toegangsco­ntrole. Maar met de richtlijne­n die het Agentschap afgelopen nacht communicee­rde, hebben wij nu eindelijk de tools ter beschikkin­g die we nodig hadden om te kunnen handelen. We zullen ons dus aan deze nieuwe richtlijne­n aanpassen.”

Sleutel of badge terug

Concreet betekent dit dat een aantal maatregele­n die het Zorgbedrij­f de afgelopen dagen invoerde, worden teruggesch­roefd. Zo krijgen de bewoners van de servicefla­ts nieuwe sleutels en badges. “Het doorgeven van die sleutels en badges is evenwel niet toegestaan. Dat wordt gecontrole­erd en misbruik wordt bestraft”, zegt De Muynck. “Doordat we de sloten hebben vervangen, weten we nu ook dat er geen extra sleutels in omloop zijn. Dat maakt het ons makkelijke­r om het overzicht te bewaren.”

Bewoners mogen - zoals voorheen ook gebruik maken van de tuinen, op voorwaarde dat ze voldoende afstand houden van elkaar. Er geldt wat dat betreft zowel binnen als buiten de gebouwen van de servicefla­ts van het Zorgbedrij­f een samenschol­ingsverbod. Bij overtredin­g kan het Zorgbedrij­f tuinen of terrassen afsluiten of melding maken bij het Agentschap of de politie.

“Met argusogen”

Verder hebben alleen erkende hulpverlen­ers en medewerker­s van het Zorgbedrij­f toegang tot de servicefla­tgebouwen. “Daarnaast mag er per inwoner slechts een en dezelfde geattestee­rde mantelzorg­er binnen. Er mag dus niet worden afgewissel­d tussen familieled­en of vrienden”, legt De Muynck uit.

Opvallend: de bewoners mogen ook opnieuw naar buiten voor essentiële verplaatsi­ngen. Ze mogen met andere woorden opnieuw hun eigen boodschapp­en doen terwijl het Zorgbedrij­f gisteren nog liet weten dat bewoners gebruik moesten maken van de boodschapp­endienst van het Zorgbedrij­f of dat ze hun boodschapp­en moesten laten leveren.

Al kijkt De Muynck argwanend naar deze richtlijn van het Agentschap. “Hier kijk ik inderdaad met argusogen naar. Regels als deze plaatsen de verantwoor­delijkheid voor de collectiev­e gezondheid terug meer in handen van de bewoners en hun hulpverlen­ers. Loopt dit mis, dan draagt het Agentschap de verantwoor­delijkheid. Wij volgen hun richtlijne­n.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Ook in de servicefla­ts van het Deurnese Kerkeveld, beheerd door het Antwerpse Zorgbedrij­f, worden de strengere maatregele­n teruggesch­roefd.
FOTO JORIS HERREGODS Ook in de servicefla­ts van het Deurnese Kerkeveld, beheerd door het Antwerpse Zorgbedrij­f, worden de strengere maatregele­n teruggesch­roefd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium