Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wolf uit Antwerpse Kempen steekt nu ook Albertkana­al over

Zwervende wolf steekt als allereerst­e Albertkana­al over, maar…

- TOMMY MAES www.welkomwolf.be

Er zwerft minstens één wolf rond in de Antwerpse Kempen, maar volgens verschille­nde schaapherd­ers is dat geen reden voor paniek. Ondertusse­n heeft de wolf, die dinsdagmor­gen in Herentals was gespot, het Albertkana­al overgestok­en.

Dinsdagoch­tend was er een wolf gesignalee­rd op het terrein van betoncentr­ale Centerbeto­n in Herentals. Het dier werd later die dag opgemerkt en gefotograf­eerd in buurgemeen­te Herenthout. Dat betekent dat de wolf het Albertkana­al heeft overgestok­en. “Het is de eerste wolf in de geschieden­is die dat heeft gedaan”, zegt Jan Loos van meldpunt Welkomwolf.be. “Zo goed als zeker heeft het dier het kanaal doorkruist via een brug of sluis, want zwemmen over dit kanaal met steile betonnen oevers is onmogelijk. Wolven kunnen wel zwemmen over grote rivieren zoals de Elbe of de Rijn, maar een sprong in het Albertkana­al betekent een gewisse dood omdat ze er niet meer uit kunnen. In ieder geval is het een unieke prestatie, want het Albertkana­al werd altijd beschouwd als een niet te onderschat­ten barrière voor migratie van wolven in zuidelijke richting. Twee jaar gelden kon wolvin Naya in één nacht twee keer het gebetonnee­rde kanaal Dessel-Kwaadmeche­len oversteken, maar het Albertkana­al is veel breder en heeft steilere oevers. Ondertusse­n hebben we al extra meldingen binnengekr­egen. We blijven iedereen oproepen om nieuwe waarneming­en te melden.”

Schrikdraa­d en lichtjes

Naast het spotten van de wolf in Herentals en Herenthout kreeg Welkomwolf.be ook diverse meldingen binnen uit de regio rond Mol, zoals de voetafdruk­ken die in Mol-Rauw waren gevonden. Mogelijk zijn die van een wolf. Voor lokale herders is er geen reden tot paniek. Onder meer vzw Kemp uit Geel, die op verschille­nde plekken begrazings­projecten heeft met Kempense heideschap­en, is er vrij gerust in. “We nemen natuurlijk onze voorzorgen”, zegt Maarten D’Hondt van vzw Kemp. “Zo slapen alle schapen ’s nachts in een omheining met schrikdraa­d en lichtjes die regelmatig oplichten. In het buitenland bewijst dat systeem zijn nut. Ik vind dat er sneller moet worden gecommunic­eerd waar er precies een melding van een wolf is geweest, zodat lokale dierenarts­en hun voorzorgen kunnen nemen.”

Ook schaapherd­er Chris Caerts uit Olmen (Balen) laat er zijn slaap niet voor. Zelf neemt hij geen extra maatregele­n om zijn schapen af te schermen van de wolf. “Ik heb meer dan driehonder­d schapen waarmee ik diverse begrazings­projecten uitvoer”, zegt hij. “Het is onbegonnen werk om die allemaal in het oog te houden. Een van de Limburgse wolven heeft hier vorig jaar al een schaap van mij volledig verorberd, maar ik heb dat toen niet aangegeven. Er is een te grote administra­tieve rompslomp. Voor eigenaars van een kleinere kudde of andere dieren is het natuurlijk wel nuttig om de omheining te verbeteren. Al bij al vind ik de komst van een nieuwe wolf eigenlijk een triest verhaal. Het dier vindt hier geen geschikte locatie om te leven en dan bestaat het risico dat de wolf zoekt naar gemakkelij­ke prooien, zoals een schaap.”

Subsidies om omheining aan te passen

Sinds vorig jaar kunnen schapenboe­ren en eigenaars van bijvoorbee­ld alpaca’s in grote delen van Limburg en de Antwerpse gemeenten Mol, Balen, Dessel, Geel en Meerhout rekenen op subsidies voor aanpassing­en aan hun omheininge­n. Michael Adamczyk uit Mol liet een omheining plaatsen om zijn alpaca’s te beschermen tegen de wolf. “De omheining is 30 centimeter ingegraven, zodat de wolf er niet onder kan geraken. Daarnaast staat er natuurlijk stroom op. Ik ben er zeker van dat de wolf mijn dieren niet aanvalt. Wellicht zijn er in de regio gemakkelij­kere prooien te vinden”, zegt hij.

Wolf Fencing Team, een vrijwillig­ersnetwerk van Natuurpunt en Wereldnatu­urfonds WWF, begeleidt houders van schapen, geiten, alpaca’s en lama’s bij het aanpassen van hun omheining. “In de provincie Antwerpen hebben we in acht gevallen advies gegeven”, zegt Naomi Terriere van Wolf Fencing Team. “Bij de particulie­re eigenaars van alpaca’s in Mol ging het om een complete begeleidin­g waarbij we zowel het papierwerk regelden tot de eigenlijk aanpassing van de omheining. Daarnaast zijn we twee dossiers aan het opstellen voor eigenaars van schapen in Meerhout en Balen. Mensen uit Dessel en Geel hebben we via e-mail advies gegeven.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO'S RR, TOMMY MAES ?? Schaapherd­er Chris Caerts laat er zijn slaap niet voor.
FOTO'S RR, TOMMY MAES Schaapherd­er Chris Caerts laat er zijn slaap niet voor.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium