Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Lege zomer op komst voor Antwerps toerisme

Aanbieders van logementen zien ook reservatie­s voor juni, juli en augustus verloren gaan

- GREG VAN ROOSBROECK

De coronacris­is heeft ook invloed op de geboekte zomervakan­ties. Hotels en hostels zien de reservatie­s voor de maanden juni, juli en augustus verdwijnen als sneeuw voor de zon. En veel nieuwe boekingen komen daar vandaag niet bij. Alleen in de vakantiedo­meinen zien ze het nog een beetje zitten: “Het hoogtepunt van het jaar willen ze niet snel afgelasten.”

De toeristisc­he sector ligt al op apegapen. En nu begint ook de zomervakan­tie zo stilaan in het water te vallen. In De Zandpoort, een hostel in Mechelen met 110 bedden in dertig verschille­nde kamers, kunnen ze nu al een kruis maken over de maand juli. “Van de 1.900 overnachti­ngen die geboekt stonden, zijn er intussen 1.300 geannuleer­d”, zegt uitbaatste­r Mieke Van Mele. “De resterende zeshonderd zijn voor het grootste deel festivalga­ngers van Tomorrowla­nd en Rock Werchter. Als ook die evenemente­n worden geannuleer­d, hebben we niks meer. In augustus hebben we vooral gezinnen, maar ook die reservatie­s verdwijnen stilaan. De mensen weten niet hoe de reisvoorwa­arden op dat moment zullen zijn.”

Didier Boehlen, voorzitter van de Antwerp Hotel Associatio­n, ziet de hele zomervakan­tie naar de vaantjes gaan. “We gaan tot en met augustus al geen zakelijk toerisme meer zien. Alles wordt geannuleer­d en er komen geen nieuwe boekingen meer bij. Het recreatiev­e toerisme dan weer zal pas opnieuw aantrekken als de grenzen met de buurlanden opengaan en als binnenland­s toerisme weer geoorloofd is. Intussen is er in Gent al een hotel dat besloten heeft om tot en met september niet meer open te doen. Dat zie ik ook in Antwerpen gebeuren. ”

Hoogtepunt van het jaar

In vakantiedo­meinen als het Zilvermeer in Mol en de Hoge Rielen in Kasterlee, op dit moment net als de hostels gesloten tot 19 april, zien ze minder annulaties voor de zomermaand­en. Scouts en Gidsen Vlaanderen en Chirojeugd Vlaanderen, toch twee belangrijk­e klanten voor zulke vakantiedo­meinen, hadden hun leden al aangeraden om de voorbereid­ingen van de zomerkampe­n voorzichti­g voort te zetten “om jongeren hoopvol te stemmen naar de zomer toe”.

“Er is wel wat ongerusthe­id over de maand juni”, zegt Bert Mellebeek, directeur van de Hoge Rielen, goed voor 950 bedden. “Maar voor juli en augustus regent het allesbehal­ve annulaties. Het buiten zijn, de natuur en de ademruimte doet mensen misschien minder snel panikeren. Maar vooral is zo’n zomerkamp voor heel wat groepen het hoogtepunt van het jaar. Dat willen ze niet te snel afgelasten.”

Binnenland­se vakantie

Als de coronacris­is nog voor de zomer wat meer beweging toelaat, dan hopen de aanbieders van logementen op massaal veel overnachti­ngen van Belgen. “Mensen zullen niet meer zo happig zijn op een reis naar het buitenland en in eigen land met vakantie gaan”, zegt Dirk Geuens van het Zilvermeer in Mol, een domein met onder meer een camping en blok- en kampeerhut­ten. “Dat hopen we”, zegt Didier Boehlen van de Antwerp

Hotel Associatio­n. “Maar dan moeten onze overheden het binnenland­se verblijf promoten met campagnes en evenemente­n. Alleen zo kunnen we deze rampzalige maanden nog een beetje rechttrekk­en.”

 ?? FOTO FREDERIK BEYENS ??
FOTO FREDERIK BEYENS
 ?? FOTO'S DIRK VERTOMMEN, FREDERIK BEYENS, BERT DE DEKEN ??
FOTO'S DIRK VERTOMMEN, FREDERIK BEYENS, BERT DE DEKEN
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium