Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nog voetballen na 30 juni? Zo goed als onmogelijk

- LUDO VANDEWALLE

De Belgische profclubs beslissen vandaag of er na 30 juni nog kan worden gevoetbald. De UEFA staat toe dat het seizoen uitzonderl­ijk tot begin augustus duurt, maar het is weinig waarschijn­lijk dat de meerderhei­d van onze clubs na 30 juni nog willen voortdoen.

De UEFA adviseert de nationale competitie­s om ten laatste op 30 juni het lopende voetbalsei­zoen af te ronden. Het is een advies en geen verplichti­ng, want de deelnemers aan Europees voetbal moeten pas op 3 augustus bij de UEFA worden ingeschrev­en. In normale jaren is dat half juli. Dit wil zeggen dat landen dit jaar hun competitie tot 3 augustus kunnen laten duren. Dit is vooral een tegemoetko­ming aan Engeland, Duitsland, Frankrijk en Spanje, waar verliezen van miljarden worden voorspeld indien ze de competitie niet kunnen afwerken, onder meer door claims van tvrechtenh­ouders.

Nieuw voorstel

In ons land speelt die claim ook. Telenet dreigt ermee de laatste schijf van 20 miljoen euro van het tvcontract niet te betalen indien de Belgische competitie wordt stilgelegd. Er is intussen contact geweest tussen de Pro League, de verzamelin­g van profclubs, en de tvrechtenh­ouders.

Daardoor wordt vandaag aan de raad van bestuur van de Pro League het volgende voorgestel­d: indien op 4 mei de trainingen kunnen worden hervat en begin juni wedstrijde­n worden gespeeld, wordt de volledige Playoff 1 nog afgewerkt. Nummers 7, 8, 9 en 10 zouden Playoff 2 nog afwerken in een knockoutsy­steem. Voor de bekerfinal­e en de promotiewe­dstrijd OHL Beerschot is nog geen datum vastgelegd.

Dit zou wel betekenen dat Playoff 1 tot in juli loopt. Dat wordt een harde noot om kraken, want om na 30 juni verder te spelen, is een meerderhei­d van 80 procent nodig. Bovendien werd op de vorige vergaderin­g al beslist om niet na 30 juni verder te doen. Voorlopig lijken alleen Anderlecht en Antwerp geneigd om in juli nog verder te spelen. Vorige week nog vroegen 19 van de 24 profclubs de onmiddelli­jke stopzettin­g en een competitie met 18 clubs zonder playoffs volgend seizoen. “Om een financieel bloedbad te voorkomen”, klinkt het.

Charleroi, Standard en RC Genk sloten zich toen niet aan bij die 19 clubs, maar die eerste twee zijn intussen bijgedraai­d. In de vergaderin­g van vandaag heeft Genkvoorzi­tter Peter Croonen, tevens voorzitter van de Pro League, geen stemrecht. Voetballen in juli wordt dus onmogelijk. Als er alsnog in juni wordt hervat, zal voor Playoff 1 een andere oplossing moeten worden gezocht.

Geen interlands

Op internatio­naal vlak ziet bondscoach Roberto Martinez zijn plannen in duigen vallen. Er komen geen oefenduels begin juni. Voor de Rode Duivels betekent dit dat ze pas opnieuw in actie komen op 5 september in Denemarken in de Nations League. De laatste kwalificat­ieduels voor het EK zijn uitgesteld naar september, het EK voetbal voor vrouwen verhuist naar 2022. De Red Flames spelen hun eerstvolge­nde EKinterlan­d op 18 september tegen Roemenië.

De verdere afhandelin­g van de Champions League en de Europa League is ook uitgesteld tot nader order.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium