Gazet van Antwerpen Stad en Rand

...maar dat helpt lang niet iedereen

We legden ons oor te luisteren bij vijf zelfstandi­gen die in principe in aanmerking komen voor de nieuwe steunmaatr­egel van 3.000 euro van de Vlaamse regering. Maar zo simpel blijkt het allemaal niet.

- (pavi) (pavi) (pavi) (pavi)

Goele Van Doren onthaalmoe­der, Hombeek

“Ik heb nog twee kinderen in de voormiddag, en eentje in de namiddag, in plaats van de gebruikeli­jke zeven. Ik heb lang getwijfeld of ik ze zou blijven opvangen. Ik was bang, mijn zonen smeekten me zelfs om het niet te doen. Maar het gaat om kindjes van ouders die in de zorg werken. En het is essentieel dat zij kunnen blijven werken. Daarom doe ik het. Voor de nieuwe steunmaatr­egel kom ik wellicht niet in aanmerking, want voor ons geldt al de maatregel dat we 17,5 euro per dag kunnen recuperere­n per kind dat niet meer

komt.”

Manu Pas chocolatie­r, Turnhout

“Binnen tien dagen is het Pasen, een van de twee drukste periodes van het jaar voor mij. Het is ook de periode waarin we een buffer moeten opbouwen voor de zomer, wanneer de mensen minder chocolade eten. Dat gaat dit jaar niet lukken. De bestelling­en van de bedrijven zijn grotendeel­s weggevalle­n. Ik mag nog van geluk spreken dat ik in Turnhout mijn vaste klanten heb. Een collega in Brugge leeft vooral van de toeristen, en die ziet bijna niemand meer. Hier komen nog mensen in de winkel, we leveren ook nog, maar het is véél minder. Maar geen 60% minder.”

Erik Diels kinesist, Borsbeek

“Op 19 maart ben ik vrijwillig gestopt met werken. Veel patiënten haakten af en ik kon de veiligheid van de paar overblijve­rs en die van mezelf niet meer garanderen. Ik bestelde mondmasker­s en ontsmettin­gsmateriaa­l bij de apotheker, maar die zijn er nog steeds niet. Ik kan niet na elke patiënt de hele praktijk ontsmetten. Ik heb nu geen inkomsten, maar ga een formulier indienen voor overbruggi­ngsrechten. En blijkbaar zijn die cumuleerba­ar met de nieuwe steunmaatr­egel van 3.000 euro.”

Willems & Zoon bierwinkel, Grobbendon­k

“De horeca maakt twee derde van onze omzet uit. Reken dus zelf maar uit of ons omzetverli­es meer dan 60% bedraagt”, zeggen Johan Willems en zijn echtgenote Gitte Vantvelt, die al jaren hun zaak met honderden speciaalbi­eren uitbaten in Grobbendon­k. “Daarboveno­p komt de annulatie van feesten en festivals én het wegvallen van het biertoeris­me. We zijn nu ook op onze sluitingsd­ag én op de middaguren open. We vechten voor onze zaak. Wij schatten dat de horeca pas rond 1 juli mag heropenen. Als de banken ons uitstel van betaling willen geven, kunnen we die periode misschien overleven.”

(pavo) Nick Wouters loodgieter, Oud-Turnhout

“Herstellin­gen bij particulie­ren probeer ik te vermijden. Ik werk alleen nog het sanitair in nieuwbouw af, op voorwaarde dat er tegelijk geen andere aannemers aan het werk zijn en de klant zelf er ook niet rondloopt. Veel werven zijn ook stilgelegd. Ik moet nog berekenen hoeveel minder omzet ik draai. Het is veel, maar 60% zal het niet zijn, denk ik. En dan moet je weten dat ik begin maart op het punt stond om een gast aan te nemen. Die zou nu sowieso technisch werkloos geweest zijn.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium