Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“België moet ook kinderen testen”

Zus van overleden meisje Rachel (12) is teleurgest­eld in gezondheid­ssysteem van ons land

- (cel)

De familie van Rachel, het 12-jarige meisje uit Gent dat maandag overleed aan het coronaviru­s, hoopt dat ook klachten van jonge mensen ernstig worden genomen. Burgemeest­er Mathias De Clercq vraagt een intern onderzoek.

moeder heeft om hulp gesmeekt, maar niemand heeft stappen gezet om mijn zusje te helpen”, zegt de zus van de 12-jarige Rachel, een volwassen studente. Eén keer wil de familie vertellen wat hen is overkomen, om misverstan­den uit de weg te ruimen. “En om op fouten in het systeem te wijzen.”

“Rachel is vrijdag ziek geworden. Ze voelde zich grieperig en mijn moeder ging meteen met haar naar de huisarts”, vertelt ze. “Natuurlijk dacht mijn moeder aan Covid-19, maar de dokter dacht aan een allergisch­e reactie. Mijn zus heeft namelijk last van allergieën. Hij schreef een koortswere­nd middel voor en mijn moeder was gerustgest­eld.”

“De dagen daarna leek het beter te gaan. Rachel had lichte koorts en weinig eetlust, maar ze kon haar huiswerk maken.”

“Zondagnach­t ging ze snel achteruit. Om 3u werd ze wakker en zei ze dat ze zich niet goed voelde. Mama heeft haar yoghurt en een koortswere­nd medicijn gege“Mijn ven, waarna ze weer kon slapen.”

“Om 7.30u is Rachel opnieuw wakker geworden. Ik voel me nog steeds niet goed, zei ze. Mijn moeder heeft opnieuw de huisarts gebeld. Maar door haar leeftijd was ze geen prioriteit. Hij kon haar pas om 10.30u zien.”

Gestorven in de woonkamer

Daarop belde de moeder naar het noodnummer, maar een ambulance zou nooit komen. Volgens Binnenland­se Zaken was er een taalproble­em en verstond de calltaker de bellers niet. Waarom hij toch niet uit voorzorg een ambulance stuurde, wordt nog onderzocht. Intussen vraagt Gents burgemeest­er Mathias De Clercq (Open Vld) dat Comité P een onderzoek start.

“Mijn moeder heeft om hulp gevraagd, maar er is niemand gekomen. Rachel is in een half uur bezweken in onze woonkamer. Plots had ze geen pols meer. Papa heeft nog geprobeerd om haar te reanimeren, maar ze is maandag tussen 8u en 9u thuis gestorven.”

“Rachel was kerngezond. We begrijpen niet hoe ze dit heeft kunnen oplopen. Rachel was erg bezorgd over het coronaviru­s. Ze waste de hele tijd haar handen en ze is niet meer buiten geweest.”

“Mijn moeder stelt zichzelf nu veel vragen, maar ze heeft wel om hulp gevraagd. Omdat mijn zus een kind was, was ze voor het systeem geen prioriteit. Waarom ligt de drempel in België zo hoog? Het verhaal van mijn zus toont aan dat ook klachten van jongere mensen ernstig genomen moeten worden.”

“We moeten breder testen, ook op kinderen. Ik heb nog een zus, die in tegenstell­ing tot Rachel wél een medische voorgeschi­edenis heeft. Niemand van onze familie is op dit moment al getest op een besmetting, ook mijn zus niet. Wij hebben immers geen symptomen. Terwijl wij nu toch echt willen weten wat ons te wachten staat.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium