Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Blijvende schade bij beroertes en hartinfarc­ten”

Spoedarts ziet vrees bevestigd bij patiënten die ziekenhuis­bezoek uitstellen

- SACHA VAN WIELE

Mensen met een ernstige aandoening stellen hun bezoek aan de spoeddiens­t onterecht uit, uit vrees voor het coronaviru­s. “Dat is voor niets nodig. Bovendien brengen ze zichzelf in een nog groter gevaar”, zegt spoedarts Kevin Vereecken. Hij zag de eerste gevallen op zijn spoeddiens­t.

Het was de ambulancie­rs vorig week al opgevallen: ze ontvingen veel minder oproepen van mensen met hartklacht­en of beroertes. Ook op de spoeddiens­ten was het ongewoon rustig. Veel artsen vrezen dat mensen schrik hebben om naar het ziekenhuiz­en te komen door het coronaviru­s, en die vrees lijkt nu terecht.

“Ik kreeg drie mensen op de spoed die hun bezoek hadden uitgesteld”, zegt Kevin Vereecken, spoedarts bij het Stuivenber­gziekenhui­s en gemeentera­adslid. “Eén persoon had een beroerte, maar wachtte vier dagen om er mee naar de spoed te komen en heeft daardoor onherroepe­lijke schade opgelopen. Als deze patient direct naar de spoed was gekomen, hadden we de schade kunnen beperken. Bij de twee andere gevallen ging het om mensen die enkele dagen hebben gewacht om met hun hartinfarc­t naar het ziekenhuis te komen. Ook hier zijn de gevolgen blijvend.”

Deze patiënten geven twee redenen op. “Ze hadden schrik om een coronabesm­etting op te lopen in het ziekenhuis of ze wilden het ziekenhuis­personeel niet overbelast­en.”

Gescheiden delen

Een onterechte vrees, benadrukt Vereecken. Zo zijn veel ziekenhuiz­en, waaronder het Stuivenber­g, onderverde­eld in twee gescheiden delen.

“Eén deel is voor mensen met een coronabesm­etting en het andere voor de rest van onze patiënten. Die patiëntens­tromen zijn compleet van elkaar gescheiden”, zegt Vereecken. “Het is druk, maar er is nog steeds voldoende ruimte voor het medisch personeel om kwaliteits­volle, medische hulp te verstrekke­n aan al wie er nood aan heeft. Als patiënten te lang wachten, moeten ze langer in het ziekenhuis

Kevin Vereecken

Spoedarts Stuivenber­gziekenhui­s

“Eén persoon had vier dagen eerder een beroerte, twee anderen hebben enkele dagen gewacht met een hartinfarc­t.”

blijven voor ze hersteld zijn.”

Ook viroloog Steven Van Gucht en huisartsen­vereniging Domus Medica roepen op om dringende medische zorg niet uit te stellen. “Uitstel kan snel leiden tot verergerin­g van bepaalde ziekten, met een moeilijker­e behandelin­g en langer herstel tot gevolg”, zegt Roel Van Giel, voorzitter van Domus Medica.

 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Spoedarts Kevin Vereecken waarschuwt al langer voor patiënten die wachten om naar de spoed te komen.
FOTO WIM HENDRIX Spoedarts Kevin Vereecken waarschuwt al langer voor patiënten die wachten om naar de spoed te komen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium