Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ziekenhuis in Geel test robot die virussen doodt

- (cm)

Een robot die alle coronaviru­ssen in een ziekenhuis­kamer doodt? Het lijkt sciencefic­tion, maar een verdeler van medisch materiaal in Overijse heeft mogelijk een oplossing. Handig, nu ontsmettin­gsmiddelen schaarser zijn. Vandaag vindt in het Sint-Dimpnaziek­enhuis in Geel een test plaats.

Medisch materiaal wordt wel vaker met uv-licht gesterilis­eerd. De Chinese miljoenens­tad Shanghai gaat nog een stap verder: in een wasstraat voor bussen hangt het vol uv-lampen, die na een serieuze straalbeur­t (zo goed als alle) ziektekiem­en doden.

Slimme robot

Bij Medtradex, een importeurv­erdeler van medische hulpmiddel­en uit Overijse, hebben ze die lampen langs alle kanten op een robot van zo’n anderhalve meter geplaatst.

“Het is een robot die zelfstandi­g eerst alle obstakels in een ruimte in kaart brengt”, zegt CEO Ivo Schapdryve­r. “Dan stippelt die een route uit, waarna de robot kan stralen. Overal waar het licht op valt, doodt het onder meer coronaviru­ssen. Nadien rapporteer­t de robot of de bestraling goed gelukt is. Mensen moeten wel uit de buurt blijven, het licht is immers schadelijk voor de huid.”

“We krijgen er heel wat vragen over”, zegt collega Olivier Lambert. “Je kunt de robot inzetten na een eindschoon­maak, als een vleugel opnieuw vrijkomt voor niet-coronapati­ënten, maar ook om tussen patiënten door te desinfecte­ren. Denk ook aan kantoren of warenhuize­n, die na een besmetting of voor de zekerheid willen desinfecte­ren. Het voordeel is dat je minder schoonmaak­personeel nodig hebt. De foutenmarg­e is kleiner en er is minder risico op besmetting.”

80.000 euro

Vandaag volgt een test in het Sint-Dimpnaziek­enhuis in Geel. Het gaat om een leegstaand­e afdeling, die mogelijk binnenkort een extra coronavleu­gel wordt. Het virus is er nu niet, de test gebeurt met stickertje­s die verkleuren door uv-licht.

“We namen recent een andere, sociale robot in gebruik en wilden ook dit eens testen”, zegt CEO Jan Flament. “Uv-licht werkt zonder twijfel. ’s Nachts in een vrije operatieka­mer kan dat zonder problemen, maar wat met een ruimte waar tussendoor nog heel wat passage is? Ook financieel moet het plaatje natuurlijk kloppen.”

Medtradex denkt zowel aan verkoop als leasing van de in het buitenland geproducee­rde robot, die zo’n 80.000 euro kost. De leveringst­ermijn is zo’n drie tot vier weken.

 ?? FOTO DIRK VERTOMMEN ?? De robot hangt vol uv-lampen.
FOTO DIRK VERTOMMEN De robot hangt vol uv-lampen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium