Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geduld over tekort raakt op

Ook niet-medische sectoren eisen mondmasker­s, politie dreigt met staking

-

De druk op het tekort aan mondmasker­s neemt toe. Terwijl zorgverlen­ers met tekorten blijven kampen, eisen ook andere sectoren mondmasker­s op. De politie heeft een stakingsaa­nzegging ingediend.

Huisartsen, thuisverpl­egers, apothekers, personeel in woonzorgce­ntra, de psychiatri­e en gehandicap­tenzorg blijven kampen met tekorten aan beschermen­d medisch materiaal. “De situatie blijft dramatisch”, zegt Marc Moens van het Vlaams Artsensynd­icaat. “Het gebrek aan beschermen­d materiaal kost ons honderden levens.”

Huisartsen krijgen volgens Moens maar met mondjesmaa­t extra beschermen­d materiaal. “Als rechtstree­ks gevolg kunnen we heel veel patiënten niet fysiek zien.”

“Er is vooruitgan­g geboekt, maar zeker de gespeciali­seerde FFP2-maskers blijven schaars”, zegt Margot Cloet van ZorgnetIcu­ro. Volgens haar zijn er ook richtlijne­n nodig voor wie welk masker draagt in een bepaalde situatie.

“We zijn veel te laat begonnen en er blijven tekorten”, benadrukt Lieven Zwaenepoel van de Algemene Pharmaceut­ische Bond. “Dat beschermen­d materiaal is heel belangrijk om de eerstelijn­szorg in stand te houden. Alleen als de mensen in woonzorgce­ntra

en thuisverpl­egers gezond blijven, kunnen we een tweede gezondheid­scrisis vermijden.” Politie

Ook andere sectoren verhogen ondertusse­n de druk op mondmasker­s. De politievak­bonden hebben gisteren een stakingsaa­nzegging ingediend omdat “de overheid weigert de politie tegemoet te komen met mondmasker­s”. “Ook agenten hebben recht op minimale beschermin­g”, zegt Rudi Moerman van vakbond NSPV. “Die is er nu niet. We willen geen maskers afnemen van het zorgperson­eel, maar dit kan zo niet verder.” Ook het personeel in supermarkt­en voelt zich te weinig beschermd.

De federale regering wijkt voorlopig niet van haar lijn af. Minister van Volksgezon­dheid Maggie De Bock (Open Vld) benadrukt dat de voorraad mondmasker­s altijd groot genoeg zal zijn voor mensen die in de zorg werken. “We hebben al twintig miljoen maskers besteld en er zijn nog bestelling­en op komst.”

Dat iedereen in ons land een masker gaat dragen, is momenteel niet aan de orde. “Dan komen we voor de Belgische bevolking aan 700 miljoen maskers per maand. Dat is onbetaalba­ar.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium