Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Met z’n allen gezellig online

- MORGEN: Maaike Floor

In ons land gelden strenge maatregele­n om het coronaviru­s in te dijken. Ook uw krant leeft die strikt na. Op de redactie loopt nog amper volk

rond. Wie kan werkt van thuis. Onze journalist­en vertellen dagelijks

hoe zij de coronacris­is doormaken.

Sinds de eerste stofzuiger het in mijn handen amechtig reutelend begaf, onderhoud ik een speciale relatie met elektrisch­e apparaten. Die relatie is duidelijk afgelijnd: ik werk, zij meestal niet. Dat is in het digitale tijdperk niet anders. Tig telefoontj­es heeft me dat al gekost naar IT-afdelingen. Daar zitten mensen die daarvoor doorgeleer­d hebben. Blijkbaar allemaal met dezelfde cursus, getuige het standaarda­ntwoord “hebt u al eens geprobeerd het af en dan weer op te zetten?”.

Nu ja, het dient gezegd, dat helpt in vele gevallen. En anders is er nog altijd de probate methode die door onze voorvadere­n met zoveel succes werd toegepast in Belgisch Congo: als het niet werkt, sla er dan eens op.

Tot mijn grote consternat­ie had ik na bijna drie weken thuiswerke­n nog geen enkele digitale panne gehad. Het redactiesy­steem werkte voorbeeldi­g, de Skype-vergaderin­gen liepen gesmeerd, er was nog geen letter verdwenen, gecrasht, dan wel ontploft. Halleluja! De aandachtig­e lezer merkt evenwel

aan het gebruik van de onvoltooid verleden tijd dat dit sprookje niet kon blijven duren.

Zullen we na jouw werk online een familiequi­z doen?, vroeg mijn vrouw. Dat moest ervan komen. Je kunt geen site openen of je wordt aangespoor­d om je te ontspannen met virtuele ongein. Van huiskamerk­ickboxen tot het vlechten van mandjes uit links gedraaide sojascheut­en, er is geen ontsnappen aan. Ja, ja, bromde ik, niet beseffende wat ik me daarmee op de hals haalde.

En daar zaten we dan. Wij aan de eettafel, een deel van ons nageslacht in hun woonkamer, via Google Duo verbonden door een wazig computersc­herm.

Vrouwlief leest voor. Schrijf de antwoorden op het speciale antwoordfo­rmulier. Oei, dat moeten we nog afdrukken dan. Dju, geen connectie met printer. Ha, toch! Shit, het papier loopt vast. Geen erg, de tekst stond er toch maar half op. Noteer het dan toch gewoon op papier, man! Oké, oké, we houden het beschaafd.

De eerste ronde is er blijkbaar een met beeldvrage­n. Dat gaat toch niet! We kunnen niet én de kinderen zien én die stomme foto’s. Haal dan maar een tweede scherm. Zo, kunnen we nu verder? Maar kijk nu, er zijn ook geluidsfra­gmenten. Ja, zeg, ik ga hier geen dj spelen op mijn toetsenbor­d om gedurig om te schakelen hé! We halen jouw pc er ook nog even bij. Beeld nu, geen klank, verdorie! Oei, sorry, verkeerde muis. En scrol niet zo ver door, allez zeg, nu kunnen we de antwoorden al lezen.

Een uur later ziet de woonkamer eruit als de afdeling klein elektro van het recyclagep­ark, heeft mijn kleindocht­er van zeven de quiz gewonnen, zitten alle kabels hopeloos door elkaar en heeft mijn humeur een antarctisc­h dieptepunt bereikt.

Dat was gezellig hé?, vindt mijn vrouw. Oh kijk, je kunt ook Rummikub downloaden en dat met de hele familie spelen. Zullen we?

Beste collega’s van IT. Die ruit zal ik zelf wel herstellen. Maar kan ik een nieuwe laptop krijgen?

 ??  ?? WIM DAENINCK NIEUWSMANA­GER
WIM DAENINCK NIEUWSMANA­GER

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium