Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Renovatie van uw huis loopt maanden vertraging op

Wie nog wil bouwen of renoveren, kan best nu een offerte vragen

- CHRISTOF WILLOCX

Wie bouwwerken heeft gepland, houdt er best rekening mee dat die werken een maandenlan­ge vertraging kunnen oplopen. Zelfs als de federale regering de beperkinge­n op de bewegingsv­rijheid versoepelt, kan het nog lang duren vooraleer de bouwsector weer volop aan de slag kan gaan.

Bouwbedrij­ven moeten niet verplicht sluiten. Maar volgens een onderzoek van Bouwunie, dat vooral kleine zelfstandi­ge ondernemer­s in de bouw vertegenwo­ordigt, zijn maar vier op de tien bouwbedrij­ven nog aan de slag. En de bedrijven die nog werken, doen dat meestal niet op volle kracht, bijvoorbee­ld omdat ze niet aan bepaalde materialen geraken of omdat ze niet kunnen garanderen dat hun werknemers 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden.

“Voor klanten die een verbouwing hebben gepland, zal er een gemiddelde vertraging zijn van vele weken of zelfs maanden”, zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeer­d bestuurder van Bouwunie. “Na de crisis zullen we nog een hele tijd nodig hebben om ons werk weer op te starten. We zijn afhankelij­k van andere partijen, zoals architecte­n, energielev­eranciers en instanties die vergunning­en afleveren.”

Oost-Europeanen zijn weg

Ook de Vlaamse Confederat­ie Bouw, die de grotere bouwbedrij­ven vertegenwo­ordigt, gelooft niet in een snelle heropstart. “Na de crisis moet ook de import van materialen opnieuw op gang komen, en dat kan even duren”, zegt directeur-generaal Marc Dillen. “Zolang de afstandsre­gel blijft gelden, wordt het sowieso moeilijk. Arbeiders die bijvoorbee­ld ramen en deuren plaatsen, moeten dicht bij elkaar staan.”

Bovendien komen veel bouwvakker­s op Belgische werven uit

Oost-Europa. Veel van die mensen zijn in het begin van de crisis teruggekee­rd naar hun land. Die mensen zijn niet in een wip terug, omdat ze ook afhangen van de maatregele­n die door de regeringen in hun landen worden genomen.

Toch heeft Dirk Hellemans, zaakvoerde­r van Hadibouw in Herentals, beslist om zijn bedrijf na drie weken sluiting weer te openen. “Ik heb zelf corona en ben daar heel ziek van geweest”, zegt Dirk Hellemans. “Maar ik heb beslist om het werk deze week weer op te starten. Mijn werknemers waren economisch werkloos, mijn bedrijf kostte dus geld aan de staat. Ik vind het nu mijn morele plicht om bij te dragen tot de sociale zekerheid. Daarom gaan elf van de twintig mensen weer aan de slag. Zo kunnen we in eerste instantie onze huidige projecten afwerken. We waren voor de crisis bijvoorbee­ld een villa aan het renoveren, maar moesten stoppen voor de nieuwe dakbedekki­ng erop lag.”

Iedere bouwvakker in zijn eigen camionette

Dirk Hellemans wil niets forceren. “Wie ziek is, mag niet komen werken. En iedereen rijdt in een aparte camionette naar de werf”, zegt hij. “We hebben gelukkig net drie nieuwe camionette­s gekocht. De oude exemplaren blijven nu langer in dienst dan gepland, waardoor meer bouwvakker­s op de werf kunnen geraken. Twee bouwvakker­s die geen rijbewijs hebben, moeten voorlopig thuis blijven. We kunnen sowieso niet op volle kracht werken. Er zijn bijvoorbee­ld werven waar we ramen moeten plaatsen, maar door de crisis is onze fabrikant gestopt met produceren. De achterstan­d in onze planning zal minstens tot twee maanden oplopen.”

Toch is er volgens de Confederat­ie Bouw ook goed nieuws. “Omdat veel bedrijven nu grotendeel­s stilliggen, is dit het perfecte moment om een prijsoffer­te te vragen”, zegt Marc Dillen. “Zo kunnen bedrijven die opdrachten goed inplannen in de heropstart na de crisis.”

Jean-Pierre Waeytens

Gedelegeer­d bestuurder Bouwunie

"Na de crisis zullen we nog een hele tijd nodig hebben om weer op te starten. We zijn namelijk afhankelij­k van architecte­n, energielev­eranciers en instanties die vergunning­en afleveren."

 ?? FOTO RR ?? Dirk Hellemans, de zaakvoerde­r van Hadibouw in Herentals, heeft besloten zijn bouwbedrij­f weer te openen.
FOTO RR Dirk Hellemans, de zaakvoerde­r van Hadibouw in Herentals, heeft besloten zijn bouwbedrij­f weer te openen.
 ?? FOTO IF ??
FOTO IF

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium