Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De stad die nooit slaapt, is veranderd in een slaapstad”

Antwerpse acteur Bond Mgebrishvi­li (28) maakt videoclip in ‘verlaten’ metropool New York

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Het lijkt een trailer van een Hollywood-actiefilm, maar de boodschap die de AntwerpseG­eorgische acteur Bond Mgebrishvi­li (28) verkondigt in het filmpje dat hij op zijn Facebookpa­gina postte, verkondigt precies de tegenoverg­estelde boodschap: ‘New Yorkers, blijf in uw kot.’ Ook de stad die nooit slaapt, is nu stilgevall­en.

Het is een bevreemden­d, bijna apocalypti­sch zicht. Bond Mgebrishvi­li die als een ware actieheld door het anders zo bruisende New York dwaalt zonder verkeer en zonder mensen. De straten zijn leeg, de pleinen verlaten. Billboards flitsen. Voor niemand. Op de achtergron­d leest een nieuwsleze­r een stand van zaken voor: New York is het epicentrum van de coronacris­is in de VS. Gevolgd door een epische soundtrack. Het einde zou je bijna een anticlimax noemen. Bond die de deur van zijn appartemen­t achter zich dichttrekt met de boodschap:

Stay Home, New York.

“Ik maakte het filmpje samen met een bevriende videograph­er, Michael Gogidze”, vertelt Mgebrishvi­li vanuit zijn appartemen­t in downtown Brooklyn. “Tijdens het filmen kregen we hulp van de NYPD. Want zoals je ziet, sta ik soms helemaal in het midden van een drukke weg waar natuurlijk nog wel enkele auto’s rijden.”

Waarom Mgebrishvi­li, die twee jaar geleden Antwerpen achter zich liet om het als acteur in Amerika te maken, deze video zo graag wilde maken? “Ook ik moet hier natuurlijk gewoon binnen blijven, maar als acteur en als artiest wil je toch graag blijven creëren. Bovendien doet het me pijn dat de stad die nooit slaapt, de stad waar altijd wel iets gebeurt, is veranderd in een slaapstad. Ik had dit nooit gedacht, dat ik het leven in New York op zich zou missen, maar dat is wel het geval. Naast de boodschap die ik de mensen hier wil meegeven om binnen te blijven, deel ik met dit filmpje ook mijn liefde voor de stad.”

Of het echt nodig was, die extra boodschap verspreide­n? “Amerikanen zijn doorgaans mensen die maar moeilijk luisteren. Maar ik schrik ervan dat ze in dit geval niet koppig hun ding blijven doen maar thuis blijven, zoals van hen gevraagd wordt.”

Projecten aan een zijden draadje

Zelf is hij in tussentijd aangewezen op Facetime, Whatsapp en Skype om contact te houden met zijn vrienden en familie, in Amerika en in België. “Mijn vrienden uit België steunen me heel erg. Voor artiesten is dit een heel moeilijke periode.”

Het valt voor de Antwerpena­ar maar af te wachten of de projecten die hij de komende maanden op stapel heeft staan, kunnen doorgaan zoals gepland. “In januari deed ik mee aan de bekende Broadway show Three’s

Company 2. Acteur Chazz Palminteri (bekend van zijn vertolking in de Woody Allen-film Bullets Over Broadway, red.) heeft die show gezien en was fan. We zijn vrienden

Bond Mgebrishvi­li

Antwerpse acteur in de VS

“Amerikanen zijn doorgaans mensen die maar moeilijk luisteren. Ik schrik ervan dat ze in dit geval niet koppig hun ding blijven doen. Ze blijven thuis, zoals van hen gevraagd wordt.”

geworden en ik kreeg een rol in een film die zijn vrouw producet. Die film is nu in preproduct­ie, maar zij was besmet met het coronaviru­s en nu ligt alles stil. Ondertusse­n is ze gelukkig wel genezen. En in september zou ik een rol spelen in de Broadway show Abrahams Land in Washington. Hopelijk gaat die nog door, maar ik vrees ervoor. De kans zit erin dat hij verplaatst of afgeschaft wordt. Want repeteren zit er op dit ogenblik niet in.”

Toch blijft hij positief. “Je kan het ook zo bekijken: de aarde kan nu tot rust komen. De pauzeknop is ingedrukt en dat is misschien niet zo slecht.”

In de staat New York zijn op 24 uur tijd nog eens minstens 391 mensen aan het nieuwe coronaviru­s overleden, wat het totaal op 1.941 brengt.

 ?? FOTO'S RR ?? Antwerpena­ar Bond Mgebrishvi­li dwaalt door de lege straten van New York. Geen auto’s op
de baan, geen voetganger te zien. “Naast de boodschap die ik de mensen hier wil meegeven om binnen te blijven, deel ik met dit filmpje
ook mijn liefde voor de stad.”
FOTO'S RR Antwerpena­ar Bond Mgebrishvi­li dwaalt door de lege straten van New York. Geen auto’s op de baan, geen voetganger te zien. “Naast de boodschap die ik de mensen hier wil meegeven om binnen te blijven, deel ik met dit filmpje ook mijn liefde voor de stad.”
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium