Gazet van Antwerpen Stad en Rand

In Zweden blijven scholen en winkels gewoon open

Zweedse regering weigert economie tot stilstand te brengen, dodenaanta­l ligt er driekwart lager dan in België

- CHRISTOF WILLOCX

In Zweden zijn de scholen en veel winkels en restaurant­s open. En samenkomst­en met maximum vijftig personen zijn er nog toegestaan. Toch ligt het aantal coronadode­n in Zweden bijna driekwart lager dan in België.

De Zweedse regering, een coalitie van de sociaaldem­ocraten en groenen, heeft een aparte aanpak van de coronacris­is. In tegenstell­ing tot de meeste andere Europese landen zijn de scholen er niet gesloten. Zowel de kleutersch­olen (voor leerlingen van 1 tot en met 6 jaar) als de basisschol­en (7 tot en met 16 jaar) zijn er open. “Het zou dom zijn om onze scholen te sluiten”, zegt de Zweedse viroloog Johan Giesecke in de krant

Aftonblade­t. “Kinderen vertonen nauwelijks symptomen van corona. En een sluiting zou enorme gevolgen hebben voor de samenlevin­g.”

Ook de meeste winkels in Zweden zijn nog open. De Zweedse Hoge Gezondheid­sraad heeft woensdag aangekondi­gd dat zieke mensen niet naar de winkel mogen gaan, en dat handelaars ervoor moeten zorgen dat klanten voldoende afstand kunnen houden, bijvoorbee­ld door in de wachtrij aan de kassa lijnen te trekken op de grond. Maar in de winkelstra­ten loopt nog steeds veel volk rond. De Zweedse kledingket­en H&M heeft bijvoorbee­ld zijn winkels in de meeste landen gesloten, maar niet in Zweden. “Ook wij zijn nog open”, zegt Vendela Frisk, woordvoerd­er van de eetzaak Vete-Katten in Stockholm. “Het aantal klanten is wel meer dan gehalveerd. Om de twee tafels hebben we een bordje gezet waarop staat dat niemand er mag gaan zitten, zodat er voldoende afstand is tussen de klanten.”

De Zweedse regering kondigt ongeveer elke week een verstrengi­ng van de maatregele­n aan. Sinds woensdag is het bijvoorbee­ld verboden om nog mensen te bezoeken in het rusthuis. Maar een sluiting van scholen en winkels wordt nog steeds afgewimpel­d. De regering wil de economie niet helemaal tot stilstand brengen.

Of dat de juiste aanpak is, zal de toekomst moeten uitwijzen. Zweden heeft het voordeel dat grote delen van het land dunbevolkt zijn, waardoor het voor inwoners gemakkelij­ker is om afstand te houden tot elkaar. Het is geen toeval dat 62% van de coronadode­n in Zweden uit de regio van Stockholm komt. Bovendien kwamen er in Zweden woensdag 59 doden bij, terwijl dat er dinsdag nog maar 34 waren. Maar ook in België steeg het aantal nieuwe doden in een dag tijd van 98 naar 123. Of de Belgische aanpak beter is dan de Zweedse, kan dus nog niet met cijfers worden bewezen.

 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium