Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Belgen massaal op zoek naar quarantain­elief

Vijftig procent meer inschrijvi­ngen op datingwebs­ite Parship, ook intensieve­r swipe-gedrag op datingapp Tinder

- REBECCA VAN REMOORTERE

Als we thuis dan toch maar met onze duimen zitten te draaien, kunnen we ondertusse­n net zo goed een lief zoeken. Datingapps­en websites zien het aantal actieve gebruikers spectacula­ir de hoogte ingaan. “Als offline-ontmoeting­en wegvallen, wordt de drempel nog kleiner om online iemand te zoeken”, zegt Lara Hallam van de UAntwerpen.

Bij datingwebs­ite Parship.be wrijven ze elke ochtend in hun ogen als ze de nieuwe data te zien krijgen. Zowel het aantal gebruikers als de activiteit - dus het aantal berichten dat leden naar elkaar versturen - stijgt sterk.

“We zien een stijging van 40 procent in het aantal nieuwe inschrijvi­ngen in België ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In de provincie Antwerpen is die stijging het grootst, met 45 procent meer inschrijvi­ngen. Wat ons ook opvalt, is dat de activiteit op de website sterk stijgt, zelfs met 52 procent”, zegt Chris Verlinden, directeur van Parship.

En Parship is niet alleen. Op de datingapp Tinder werd in de maand maart 25 procent meer geswipet in heel Europa. De conversati­es op Tinder duren nu ook gemiddeld 10 tot 30 procent langer dan in februari. “Bij Parship ligt de focus op het vinden van een serieuze relatie, wij zetten in op slowdating, waarbij mensen de tijd nemen om elkaar te leren kennen vooraleer ze afspreken”, vergelijkt Verlinden. “Tijdens de quarantain­e is het dus perfect mogelijk om rustig met iemand in contact te komen. We zijn toch aan ons huis gebonden en hebben tijd. Ik denk dat het mensen kan helpen om deze tijd van isolatie goed door te komen. Een coronaklaa­gzang moet je natuurlijk niet tegen elkaar afsteken, maar je kunt online wel voldoende open spreken met elkaar. Misschien gaan mensen online zelfs sneller meer persoonlij­ke dingen vertellen vanuit hun eigen veilige omgeving dan wanneer ze zouden afspreken. Dat kan een voordeel zijn om elkaar beter te leren kennen.”

Lara Hallam van de Universite­it Antwerpen schreef een doctoraat over online daten. Ze schrikt niet van de cijfers. “Ook in tijden waar online daten heel gewoon is geworden, zijn er nog altijd veel mensen die elkaar offline tegenkomen bij de bakker, in de fitness of op café bijvoorbee­ld. Die ontmoeting­en vallen nu volledig weg. Ik begrijp dat die mensen nu ook een profiel aanmaken, de drempel wordt nog kleiner. Ook wie al een onlineplat­form gebruikte om te daten, zal dat nu waarschijn­lijk vaker doen uit tijdverdri­jf of om echt iemand te vinden.”

Volgens Hallam is het een goed idee om nu online te daten. “Ik raad aan om niet te lang te blijven communicer­en via berichten in de datingappl­icatie zelf. Daar zijn we de beste versie van onszelf. We gebruiken de beste foto’s en zetten onze beste kwaliteite­n in de verf. Door alleen via dat kanaal te communicer­en, ga je de andere mogelijk idealisere­n. Het is interessan­t om je gesprek te verplaatse­n naar sociale mediakanal­en zoals Facebook. Dan krijg je iets meer inzicht in de andere persoon, bijvoorbee­ld door het vriendenne­twerk. Ook een videocall kan goed zijn om elkaar beter te leren kennen.”

De datingwebs­ites merken ook een verschil in de cijfers naargelang de maatregele­n verlengd worden. “De eerste weken was de stijging al te merken, maar na de aankondigi­ng dat de maatregele­n nog minstens tot na de paasvakant­ie van toepassing zijn, hebben we echt een toestroom gezien. Mensen weten nu waar ze aan toe zijn en dat trekt hen nu over de streep”, besluit Chris Verlinden.

Lara Hallam

UAntwerpen

“Ontmoeting­en bij de bakker, in de fitness of op café vallen nu volledig weg. Ik begrijp dat die mensen nu ook een profiel aanmaken, de drempel wordt nog kleiner.”

 ?? FOTO'S SVEN DILLEN/RR ??
FOTO'S SVEN DILLEN/RR
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium