Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Uren slaap gelaten om ontwerp af te krijgen”

Lokaal bedrijfje ‘2598’ uit Heistse deelgemeen­te Itegem wilde T-shirt zo snel mogelijk op de markt brengen

- bepr

De T-shirtlijn voor het goede doel wordt uitgebrach­t door het lokale bedrijfje ‘2598’, een verwijzing naar de oude postcode van Itegem. Nadat Steven De Keuster en Dieter Dresselaer­s de bewuste radiouitze­nding hadden gehoord, rijpte er al snel een plan.

“Wij maken al langer kleding met dialectwoo­rden als velo,

trottinet, treiner of strekevent”, vertelt Steven De Keuster. “Dat loopt telkens heel goed. Nadat

de ‘Itegemse Sloek’ op de radio was geweest, werden we overstelpt met reacties van mensen die zeiden dat we daarmee iets moesten doen. Ook wij zijn grote fans, dus we hebben er meteen werk van gemaakt. Al wilden we er ditmaal geen grote financiële slag uit slaan. We hebben beslist om onze winstmarge van ongeveer vijf euro per T-shirt te schenken aan een goed doel.”

Kunstenaar Dieter Dresselaer­s is diegene die voor de handgemaak­te tekeningen en ontwerpen zorgt. “In de tekening van de Itegemse Sloek wilde ik een glas verwerken. De ‘O’ is de middelste letter van Sloek en dat kwam mooi uit. Ik heb de ‘O’ in de vorm van een kroon gezet, wat ook een verwijzing is naar corona. De vis die erboven staat, verwijst naar de oude bijnaam van de Itegemnaar: de haringleur­ders. We hebben de laatste dagen wel wat uren slaap gelaten om dit tijdig af te krijgen, want we vonden dat we hier nú mee moesten komen, niet over een paar weken. Hopelijk kunnen we wat geld verdienen voor ons goed doel, Noblito uit Noorderwij­k. Dat is een app die ontwikkeld wordt en als doel heeft om vereenzami­ng bij kwetsbare senioren te vermijden.”

Wie goed kijkt, zal merken dat de makers van het T-shirt bewust hebben gekozen voor ‘Itegóémse Sloek’. (zo wordt de naam van de gemeente uitgesprok­en in het plaatselij­ke dialect,

red.) “Maar ik hou het bij Itegemse”, laat Bart Peeters nog weten. “In ons programma proberen we het dialect niet té plat te maken, zodat het voor de mensen uit pakweg De Panne ook nog verstaanba­ar blijft. Bij deze wil ik me dus verontschu­ldigen aan alle true originals van Itegem voor mijn variant.”

Het T-shirt kost 29,90 euro en is te bestellen via de Facebooken Instagramp­agina van ‘2598’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium