Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Deze situatie mag niet te lang meer aanslepen”

Steps van Poppy tijdelijk opgeborgen, gebruik deelauto’s en -fietsen keldert

-

We mogen bijna niet meer buiten komen en als we dat toch doen, verplaatse­n we ons het liefst te voet of met de eigen fiets of wagen. Deelplatfo­rmen als Poppy, Cambio of Cloudbike zien het aantal bewegingen met hun vervoersmi­ddelen drastisch vermindere­n. “Deze situatie mag niet te lang meer aanslepen, zeker niet voor de vele start-ups in onze sector.”

deelsteps van Poppy hoef je deze dagen niet meer te zoeken, die staan allemaal opgeborgen in een magazijn. “Het is niet verantwoor­d om personeel de baan op te sturen om de steps van straat te halen, ze op te laden en ze dan weer op straat te verdelen. Daar stoppen we voorlopig mee”, zegt Laetitia Gutierrez Martinez van Poppy.

Poppy heeft in Antwerpen en Brussel een vloot van wagens, scooters en steps beschikbaa­r.“Onze auto’s en scooters zijn wel nog in omloop zodat onze gebruikers nog essentiële verplaatsi­ngen kunnen doen. We merken nu al een daling van ongeveer 50%. Op de scooters is die daling zelfs nog sterker.”

Met meer wagens die gewoon aan de kant van de weg blijven staan, ziet Poppy andere kansen om te helpen. “We hebben een nieuwe formule uitgewerkt om lokale kleine bedrijven te steunen. Die hangen nu vooral af van leveringen. Daarom kunnen ze dienst doen op onze vloot aan een aangepast bedrag om hun leveringen te doen. Er zijn nu al bakkers, kappers en salesbedri­jven die dat doen. Voor elk bedrijfje werken we een op maat gemaakte formule uit. Verder maken we onze dienst ook volledig gratis voor medisch personeel. Daar maken vandaag al 350 zorgmedewe­rkers gebruik van.”

Bird

Andere aanbieders zoals Bird zijn nog wel actief. De deelsteps van Bird zijn nog altijd terug te vinden op straat, maar het is zoeken

om er nog eentje te zien rondrijden. Cloudbike

Een ander verhaal is het voor de deelfietse­n. Het Antwerpse deelplatfo­rm Cloudbike, actief in Antwerpen en Boom, heeft voorlopig alle fietsen uit het straatbeel­d gehaald. “Het zijn verwarrend­e tijden. We hoorden eerder deze week dat het verhuren van fietsen verboden zou zijn door Vlaanderen dus haalden we de fietsen binnen. Daarna hoorden we dat de stad de federale regels volgt en dat je dus nog wel fietsen mag verhuren voor essentiële verplaatsi­ngen. De fietsen die nu binnen staan worden schoongema­akt en waar nodig gerepareer­d, vanaf vrijdag zijn we opnieuw operatief”, zegt Jim Briels van Cloudbike.

Ook bij Cloudbike is de impact groot. “Het aantal ritten is met 90% gedaald. Voorlopig zeggen onze gebruikers hun abonnement nog niet op bij ons. Maar dagpasNaar

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Velo is nog altijd actief.
FOTO DIRK KERSTENS Velo is nog altijd actief.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium