Gazet van Antwerpen Stad en Rand

City on ye River Scheld

- Mischa Bludts

Dankzij corona breng ik momenteel heel wat tijd thuis door. En aangezien er voorlopig minder werk op de plank ligt, zoek ik naarstig naar alternatie­ven om die tijd al dan niet zinvol door te brengen. Zo glanzen zowel het huis als de pels van mijn twee katten als nooit tevoren en zal ik lang niet de enige zijn dankzij wie Netflix momenteel gouden zaken doet. Televisies­eries waar ik in mijn jonge jaren verzot op was, een bizarre documentai­re over mensen die tijgers verzamelen en de obligate rampenfilm­s (vaak met virussen in de hoofdrol, al zijn zombies of aliens ook prima) zijn hier allemaal al de revue gepasseerd.

Maar aangezien ik niet de godganse dag voor de buis kan (lees: mag) doorbrenge­n, ben ik ook op verkenning­stocht in onze eigenste woonst hier in Borgerhout gegaan. Zo ontdekte ik dat een oude lichtrecla­me van het ter ziele gegane elektronic­amerk Sanyo, lang geleden gekocht in een bijna failliete winkel in de Sint-Katelijnev­est, nog altijd werkte. “Die kan ik vast op een hippe rommelmark­t verkopen! Enfin, uiteindeli­jk. Ooit…”

Verder onderwierp ik diverse halfverget­en landkaarte­n aan een nadere inspectie, zoals een exemplaar van de toenmalige Sovjet-Unie. Ik was verheugd om te ontdekken dat er zich destijds in het Centraal-Aziatische Pamirgeber­gte zowel een Pik Kommunismu­s (hoogte: 7.495 meter) als een - met 7134 meter iets kleiner geschapen - Pik Lenin bevonden.

Een andere, nog veel oudere kaart die mijn aandacht kreeg, was er één van de stad Antwerpen, gemaakt in Engeland. Gisteren heb ik wel een uur met een vergrootgl­as naar onze ‘strong, large and Beautiful City on ye River Scheld’ anno 1745 geloerd. Wat me vooral opviel, al zijn fortificat­ies zoals het Vlaams Hoofd op Linkeroeve­r of de Spaanse citadel op het Zuid, de stadswalle­n en driewerf helaas het Bier Hof inmiddels verdwenen, is hoe herkenbaar de stad er voor de moderne sinjoor uitziet. De Damwijk, Merxem (toen nog een château), Middelheym, het Kiel en Hoboken waren destijds gehuchten die geen deel uitmaakten van ‘t Stad, al zullen inwoners van die laatste plaatsnaam ongetwijfe­ld vertrouwd zijn met de Lower Way. Maar in de oude stad is er amper iets veranderd. De ruien werden sindsdien gedempt en verscheide­ne religieuze gebouwen gesloopt, maar voor de rest zag Antwerpen er in 1745 grotendeel­s uit als in 2020 en ook de straatname­n zijn vaak, met een lichtjes gewijzigde spelling, dezelfde gebleven. Toeristen zouden deze oude kaart probleemlo­os kunnen gebruiken om Antwerpen te verkennen. Uiteindeli­jk, ooit…

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ??
FOTO VICTORIANO MORENO
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium