Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stad schenkt duizend laptops aan kwetsbare groepen

- (jas)

De stad Antwerpen schenkt 1.000 laptops aan leerlingen en kwetsbare gezinnen of alleenstaa­nden. Vandaag worden de eerste exemplaren verdeeld. “Zo willen we leerachter­stand vermijden voor kinderen zonder computer thuis en vereenzami­ng voorkomen”, zegt schepen voor Digitalise­ring, Claude Marinower (Open Vld).

Leerlingen die thuis geen computer hebben, dreigen door de coronacris­is uit de boot te vallen, doordat de leerstof vooral online wordt aangeboden. Voorlopig zijn dat nog veeleer herhalinge­n, maar na de paasvakant­ie is het de bedoeling dat leerlingen vanop afstand ook nieuwe leerstof krijgen aangeboden, als de scholen gesloten blijven.

De stad Antwerpen zoekt mee naar oplossinge­n en schenkt zo’n negenhonde­rd laptops aan leerlingen. 200 toestellen worden ter beschikkin­g gesteld aan Digital For Youth. De vzw verzamelt op vraag van de Vlaamse overheid laptops voor leerlingen van het secundair onderwijs die thuis geen computer hebben. De 650 overige exemplaren bezorgt de stad via de onderwijsk­oepels aan het Antwerpse basisonder­wijs. Digipolis, de IT-partner van de stad maakte de laptops gebruikskl­aar. “En die laptops mogen de leerlingen houden, ook na de coronacris­is”, zegt schepen voor Digitalise­ring Claude Marinower..

“We moeten ervoor zorgen dat dit geen kansencris­is wordt. We zetten maximaal in om de meest kwetsbare kinderen mee te krijgen.”

Ook Jinnih Beels (sp.a), schepen van Onderwijs is tevreden. “Momenteel zetten we alles op alles om te zorgen dat onze leerlingen online kunnen werken”, zegt ze. “En daarnaast proberen schoolteam­s met veel inzet alle leerlingen individuee­l te bereiken en te ondersteun­en.”

Behalve aan leerlingen, schenkt de stad ook honderd laptops aan kwetsbare burgers zoals kansarme senioren of alleenstaa­nden. De verdeling van deze laptops gebeurt via de sociale organisati­es. “Een laptop an sich is natuurlijk geen wondermidd­el”, zegt Marinower. “Mensen kunnen ook ondersteun­ing krijgen via onze webpunten.”

Het gaat onder meer om weinig gebruikte en afgeschrev­en toestellen van de stedelijke diensten.

Maar ook om laptops die door de politie in beslag zijn genomen of niet zijn opgehaald bij verloren voorwerpen of inboedelbe­waringen. De stad kocht ook 57.000 euro aan tweedehand­stoestelle­n. En investerin­gsmaatscha­ppij Ackermans & Van Haaren deed een duit in het zakje met een donatie van 25.000 euro.

Ondertusse­n loopt ook de oproep van Digital For Youth nog. Er zijn al 8.500 laptops ingezameld. Nog 5.000 te gaan en daarvoor zoekt de vzw zowel naar laptops als naar giften. Antwerpse bedrijven die graag ook een steentje bijdragen, kunnen dat via het initiatief van Digital For Youth of via de stad Antwerpen op e-inclusie@antwerpen.be.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? De laptops worden in gereedheid gebracht.
FOTO JORIS HERREGODS De laptops worden in gereedheid gebracht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium