Gazet van Antwerpen Stad en Rand

ANTWERPEN Lokale beleidsmak­ers willen dat Fluvius weer snel aan de slag gaat

-

Gas- en elektricit­eitsnetbeh­eerder Fluvius is momenteel minder actief door de coronacris­is. Lokale beleidsmak­ers denken nochtans dat het best mogelijk is om op sommige openbare werven veilig te werken, mits het in acht nemen van de juiste voorschrif­ten.

de verdere verspreidi­ng van het coronaviru­s tegen te gaan, nam ook Fluvius vanaf 17 maart maatregele­n. “Op dit moment voeren we alleen dringende interventi­es uit, zoals het herstellen van stroompann­es of incidenten met de gasleverin­g. Investerin­gswerken zoals straatwerv­en en niet-dringende aansluitin­gen doen we niet”, zegt Fluviuswoo­rdvoerder Björn Verdoodt. “We overleggen wel al onder welke duidelijke voorwaarde­n we in de komende weken opnieuw bepaalde activiteit­en en projecten zouden kunnen herstarten.”

Fluvius is als groot nutsbedrij­f bij heel wat werven betrokken. Het bedrijf is netbeheerd­er van aardgas en elektricit­eit in heel Vlaanderen en het zorgt in de stad AntOm werpen en de omliggende regio ook op veel plekken voor aansluitin­gen op de kabeltelev­isie. Het bedrijf is vaak de eerste die ingrepen moet doen op die werven, dus moeten de aannemers en andere betrokken partijen momenteel wachten.

“Wij willen de trottoirs van de Van Nevelestra­at aanpakken”, zegt Tjerk Sekeris (N-VA), districtsb­urgemeeste­r van Deurne.

“Daar zou Fluvius voor het bouwverlof nutswerken uitvoeren en daarna zouden we de straatwerk­en kunnen beginnen. Die moeten we nu voor een hele tijd uitstellen.” Sekeris vindt dat Fluvius een basisdiens­tverlening zou kunnen organisere­n. “In Italië of

all places kunnen blijkbaar wel werven versneld worden uitgevoerd”, zegt de Wilrijkse districtsb­urgemeeste­r Kristof Bossuyt

(N-VA). “Dit is juist het moment om het sneller te kunnen werken, nu er geen verkeershi­nder is. In dit geval wordt technische werklooshe­id blijkbaar iets te snel ingeroepen. Ik denk wel dat het mogelijk is om werklieden op veilige corona-afstand van elkaar te laten werken op straat. Fluvius dient als overheidsb­edrijf juist het voorbeeld te geven aan anderen.”

Antwerps schepen Koen Kennis (N-VA) is voorzitter van Fluvius Antwerpen en ondervoorz­itter van de algemene raad van bestuur. “Ik heb expliciet de vraag gesteld aan Fluvius om te bekijken hoe de werknemers toch aan de slag kunnen gaan”, zegt hij. “Dit is het moment om werken uit te voeren die hinder creëren, want nu veroorzake­n ze eigenlijk geen hinder. Het gaat trouwens niet alleen om Fluvius, maar ook om andere overheidsi­nstellinge­n en aannemers.”

 ?? FOTO PDR ?? Geplande werken in de Van Nevelestra­at zijn uitgesteld.
FOTO PDR Geplande werken in de Van Nevelestra­at zijn uitgesteld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium