Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Weinig mensen weten dat er hier een werk van Marc Chagall hangt”

- PATRICK VAN DE PERRE

Marieke Van Bommel laat zich, zoals wel meer mensen in het virtueel museum, inspireren door de actualitei­t. “Laten zien wat maatschapp­elijk relevant is, is voor een museum een belangrijk­e opdracht. En het zorgt ervoor dat mensen beter begrijpen waarom we sommige tentoonste­llingen of objecten tonen”, zegt de directeur van het MAS.

‘Mozes toont de tien geboden’, een litho van Marc Chagall, wordt sinds een jaar getoond in de permanente collectie van het MAS.

“Ik was aanvankeli­jk verrast dat we werk van Chagall in de museumcoll­ectie hadden. Het gaat toch om een wereldbero­emde kunstenaar en het MAS heeft vooral toegepast werk en kunst uit verschille­nde delen van de wereld in zijn collectie”, zegt Marieke van Bommel.

Niet alleen de stijl en de opvallende kleuren van de litho charmeren de museumdire­cteur. “Ook het thema spreekt haar aan. Zeker op een moment dat we eigenlijk allemaal rekening moeten houden met een aantal geboden om het coronaviru­s te bestrijden.”

Het werk hangt op de zevende verdieping van het MAS in het cluster ‘Religies van het boek’. “Meer bepaald bij het deel over ‘het goede leven’ in het Jodendom. Ik hoop dat mensen, wanneer het museum opnieuw open is, het werk van Chagall zullen gaan bekijken. Het zal voor velen onder hen een verrassing zijn dat we een dergelijk werk bij ons hebben hangen.”

Gigantisch­e berg suiker Een werk, zonder titel, van de

Duitse kunstenaar Thomas Rentmeiste­r is dan weer een blikvanger op de tentoonste­lling ‘Antwerpen à la carte’. “Het MAS vroeg Thomas Rentmeiste­r om deze installati­e te maken voor de tentoonste­lling. De kunstenaar gaf het werk geen titel, om mensen zelf te doen nadenken.

Het is een gigantisch­e berg suiker in en rond een winkelkarr­etje. Het stelt vragen bij onze consumptie van suiker en noopt ons om na te denken over ons consumptie­patroon. “Ook dat is op dit moment een actuele vraag”, zegt de directeur van het MAS.

“Deze tentoonste­lling toont de

Marieke van Bommel

directeur MAS

"Het werk van Thomas Rentmeiste­r stelt vragen bij onze suikercons­umptie en doet ons nadenken over onze eetpatrone­n.”

intieme band tussen voedsel en de havenstad Antwerpen van de zestiende eeuw tot in de verre toekomst. Doorslagge­vend voor het MAS was dat het werk van Rentmeiste­r een overvloed aan suiker toont. Onder meer omdat rietsuiker één van de goederen was die Antwerpen bijzonder welvarend maakten in de zestiende eeuw. Maar rietsuiker staat ook voor plantages en slavernij. Het zorgt ervoor dat dit werk op meerdere manieren een eye opener is voor ons allemaal.”

www.mas.be

 ?? FOTO'S COLLECTIE ANTWERPEN, MAS ?? Mozes toont de tien geboden uit de Exoduscycl­us, een werk van Marc Chagall uit 1966.
FOTO'S COLLECTIE ANTWERPEN, MAS Mozes toont de tien geboden uit de Exoduscycl­us, een werk van Marc Chagall uit 1966.
 ??  ?? Een werk, zonder titel, van de Duitse kunstenaar Thomas Rentmeiste­r is een blikvanger op de tentoonste­lling ‘Antwerpen à la carte’.
Een werk, zonder titel, van de Duitse kunstenaar Thomas Rentmeiste­r is een blikvanger op de tentoonste­lling ‘Antwerpen à la carte’.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium