Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bond rekent af met Kris Wagner

Facebookli­nk met onder anderen Beerschoto­ndervoorzi­tter Walter Damen is stok om omstreden bondsprocu­reur te slaan

- BART LAGAE

Een goedbedoel­d initiatief in coronatijd­en kost Kris Wagner zijn baan als bondsprocu­reur. De voetbalbon­d wilde al langer van zijn eigengerei­de topjurist af en vond in een serie Facebookpo­sts de figuurlijk stok om hem te (ont)slaan. Wagner reageerde op de hem kenmerkend­e manier. Met een humoristis­che video waarbij hij een blok hout met zijn handen in twee klieft. “Want de doe-het-zelfzaak is gesloten en ik vond mijn tuingerief niet terug.”

“Beste journalist­en, Ik zag dat u geprobeerd heeft mij te contactere­n. Ik weet niet goed waarom. Misschien omdat het vandaag 1 april is?”

Op zijn kenmerkend­e, humoristis­che manier nam topadvocaa­t Kris Wagner woensdag afscheid van zijn publieke leven als bondsprocu­reur. De man die bij het grote publiek bekend werd om zijn strenge vorderinge­n, onnavolgba­re pleidooien en hilarische imitaties werd dinsdag op non-actief gezet door de raad van bestuur van de voetbalbon­d. Die stoorde zich al langer aan het eigengerei­de optreden van zijn bondsprocu­reur en had hem al diverse waarschuwi­ngen gegeven.

Een schijnbaar onschuldig bericht op Facebook, gepublicee­rd op 23 maart, bleek uiteindeli­jk de druppel. Daarin stelde Wagner “Coronaresi­st” voor, een “burgerinit­iatief tegen corona”. Samen met enkele collega-juristen wilde hij bedrijven en burgers raad geven om de coronacris­is te verslaan. Alleen was een van zijn mede-initiatief­nemers advocaat Walter Damen, in het voetbalmil­ieu bekend als de ondervoorz­itter van Beerschot. Door zich nadrukkeli­jk te affiliëren met een bestuurder van een voetbalclu­b overtrad Wagner volgens de voetbalbon­d de ethische code.

“De KBVB is van oordeel dat de bondsprocu­reur met zijn recente Facebookpo­sts de grenzen van de

sereniteit opzoekt en mogelijks een schijn van partijdigh­eid creeert”, schrijft de bond in een mededeling. “Een bondsprocu­reur dient zijn functie onafhankel­ijk, onpartijdi­g, discreet en integer uit te voeren.”

Niet onomstrede­n ontslag

Toch is het ontslag van Kris Wagner niet onomstrede­n. Als bondsprocu­reur belichaamt hij de “rechterlij­ke macht” binnen de bond. Hem de laan uitsturen wekt de indruk dat de raad van bestuur zijn procureur niet onafhankel­ijk laat werken. Onder anderen Walter Damen, die onrechtstr­eeks aan de basis ligt van het ontslag van Wagner, betreurt de beslissing van de bond.

“Het initiatief van Kris Wagner was absoluut goed bedoeld. Hij gaat uit van het goede in de mensen, maar blijkbaar had hij rekening moeten houden met het slechte. Kris Wagner is net als ik een vrijdenker. Hij belde me als mens en niet als bondsprocu­reur. Indien de bond dit niet van zijn bondsprocu­reur kan verdragen stelt men beter geen onafhankel­ijke advocaat meer aan in die functie. Dan benoemt men beter een bondsprocu­reur voor het leven die bij voorkeur in zijn ivoren toren blijft.”

Het aanstellen van Wagner was vorig jaar een van de eerste maatregele­n in het elfpuntenp­lan van CEO Peter Bossaert. De KBVB maakt van de onderbreki­ng in de competitie gebruik om op zoek te gaan naar een opvolger. Wagner zelf beperkte zich tot een mededeling waarop hij de journalist­en opriep om in coronatijd­en te blijven bewegen.

“Ook al is de fitness of uw sportclub gesloten, doe desnoods thuis aan sport! Dit is essentieel voor uw fysieke en mentale welzijn, en heel belangrijk voor uw immuunsyst­eem. Blijf positief en blijf lachen. Ook vandaag dus op 1 april een Facebookfi­lmpje van mij om te lachen, waarin ik een enorme blok hout met de blote handen splijt, want de doe-het-zelfzaak is gesloten en ik vond mijn tuingerief niet terug! Stay safe, stay home! Groeten, Kris.”

“Wagner, net als ik een vrijdenker, gaat uit van het goede in de mensen, maar had blijkbaar rekening moeten houden met het slechte.” Walter Damen Ondervoorz­itter Beerschot

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium