Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Twee op drie Belgische profs willen weer trainen op de club

-

65 procent van de Belgische profvoetba­llers wil opnieuw kunnen trainen op de club. Dat blijkt uit een corona-enquête die de spelersvak­bond Sporta heeft afgenomen bij haar spelersver­tegenwoord­igers (34 voetballer­s in 1A en 1B). De voorwaarde is wel dat dat in kleine groepen en onder strikte hygiënemaa­tregelen gebeurt.

Precies de helft van de voetballer­s gaat akkoord om opnieuw te beginnen trainen op de club en 15 procent gaat “helemaal akkoord” om dat te doen. Naar het voorbeeld in Duitsland, waar diverse clubs uit de Bundesliga spelers in kleine groepen opnieuw in het trainingce­ntrum toelaten onder strikte regels van hygiëne en sociale afstand . 23 procent gaat “niet akkoord” en 12 procent “helemaal niet akkoord” om de quarantain­e te verlaten.

Sporta verrichtte de enquête in opdracht van de internatio­nale spelersvak­bond FIFPro. Twee spelers per profclub werden aangeschre­ven, 34 van hen stuurden een antwoord terug. De meesten zijn ervaren spelers.

De spelers kregen de vraag of ze begrip hebben voor de huidige coronamaat­regelen. In België gaat 24 procent “akkoord” en 76 procent “helemaal akkoord”. Niemand plaatst vraagteken­s bij de beslissing om voorlopig thuis te trainen De FIFPro peilde ook naar het mentale welbehagen van de spelers. 32 procent van de respondent­en zegt milde angstsympt­omen te voelen en 15 procent “gemiddelde tot ernstige” symptomen. 12 procent zegt milde symptomen te hebben van depressie. 76 procent is niet bevreesd zijn job als profvoetba­ller te verliezen. 18 procent zegt zich wel zorgen te maken, 6 procent maakt zich “grote zorgen”.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium