Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kums, Musona, Sanneh, Milic en co ontsnappen

Anderlecht vraagt spelers maandloon in te leveren, maar huurlingen blijven buiten schot

-

Je kunt dezer dagen beter verhuurd zijn door Anderlecht. Terwijl paars-wit al zijn kernspeler­s vraagt om hun loon voor april af te staan – er is nog altijd geen akkoord – laat het al zijn uitgeleend­e spelers ongemoeid. Nochtans betaalt Anderlecht bij jongens als Kums, Sanneh, Musona en Makarenko nog altijd (een deel van het) loon. Huurspeler­s in het buitenland werden vaak al gecompense­erd met een premie, die niet meer afgepakt kan worden.

Anderlecht telt negentien uitgeleend­e spelers. Zes van hen spelen bij andere Belgische clubs en alleen Thomas Didillon (RC Genk) wordt volledig door zijn huurclub betaald. In het geval van Sven Kums (AA Gent), Buba Sanneh (Oostende), Knowledge Musona (Eupen), Yevheni Makarenko (Kortrijk) en Olivier Dhauholou (Waasland-Beveren) draait Anderlecht – deels of integraal – op voor de loonkosten. Vaak is dat nog een serieuze som, want Musona bijvoorbee­ld had in het Astridpark een jaarsalari­s van 1,2 miljoen euro.

Terwijl bij paars-wit de discussie woedt over het afstaan van een maandloon, kregen die uitgeleend­e jongens niets te horen. Daarom wilde Oostende al een brief naar Brussel sturen met de vraag of de huurprijs van Sanneh niet kon zakken als de verdediger een maand niet wordt betaald. Maar het zal niet nodig zijn, want Sanneh behoudt zijn wedde, net als de andere huurlingen. Anderlecht moeit zich niet in de kleedkamer­s van andere teams.

Daarnaast heb je nog een huurlingen­leger in het buitenland. Denk aan Saief, Milic, Vranjes, Sa, Lawrence, Thelin, Dauda, Delcroix, Nkaka, Abazaj, Adzic en Saelemaeke­rs. Zij staan niet meer op de loonlijst van Anderlecht en voor hen is er dus geen probleem. Als ze werden uitgeleend met loonverlie­s, werd een aantal van hen al gecompense­erd met een tekenpremi­e. Die kregen ze al bij de onderteken­ing van hun contract en kan dus niet meer ingetrokke­n worden. De buitenland­se werkgever beslist dus over hun centen.

Makelaars ook solidair?

In deze coronatijd­en zijn er dus grote besparinge­n bij Anderlecht. Overal waar het kan, wordt er afgeknabbe­ld. Dat geldt ook bij de makelaarsk­osten. Paars-wit vroeg aan een aantal zaakwaarne­mers die nog financiële schijven moeten ontvangen voor transfers om een percentage van dat bedrag te laten vallen. Wie dat doet, kan snel uitbetaald worden. Wie weigert, zal veel langer moeten wachten op zijn geld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium