Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Iedereen wil bouwen met dominostee­ntjes”

Webshop Toon en Wannes kan bestelling­en amper bijhouden

- https://dondomino.eu/, https:// www.instagram.com/dondomino.eu/ ELKE LAMENS

Zowat vier maanden geleden startten Toon (8) en Wannes (11) Loncke met Don Domino, een webshop met dominostee­ntjes. “De laatste week hebben we dag na dag ons record verbroken. We zitten nu al aan 5.000 steentjes per dag”, merken ze op. “Daar zit de coronacris­is ongetwijfe­ld voor iets tussen.”

meeste mensen kennen het op rijtjes plaatsen van dominostee­ntjes waarschijn­lijk wel van de internatio­nale wedstrijd Domino Day. “De laatste editie dateert van 2009. Toen werd voor het laatst het wereldreco­rd verbroken met 4,7 miljoen steentjes. Er bestaan in Nederland plannen om eind dit jaar een nieuwe Domino Day te organisere­n, al zal dat afhangen van hoe de coronacris­is verder verloopt”, vertellen Toon en Wannes Loncke uit Brecht.

Duitsland

De twee broers zijn al jaren fervente fans van de gekleurde steentjes. Om leuke constructi­es te kunnen maken, gingen ze op zoek naar degelijke steentjes. Dat bleek niet evident. “De steentjes die je in speelgoedw­inkels vindt, zijn doorgaans niet stevig en zwaar genoeg.”

Na lang zoeken vonden ze bij Maria Lamping in Duitsland het juiste materiaal. “Via een Duitse domino-fan kwamen we bij haar terecht. De steentjes van Maria Lamping zijn ideaal om prachtige kettingrea­cties te creëren. Ze zijn gemaakt van hoogwaardi­g plastic en zijn langs de platte kant volledig opgevuld. Dat laat toe om interessan­te bouwwerken en effecten te maken.”

De hoogste muur die Toon en Wannes al maakten, telde 1.100 steentjes en was 1.35 meter hoog. De grootste kettingrea­ctie ontketende­n ze met 2.100 steentjes. Zelf zijn ze het meest trots op de Ierse vlag die ze neerlegden. “Het was echt tof om te zien hoe die neerging.” Hiervoor kregen ze ook internatio­naal veel lof. “Ook de Amerikaans­e profession­al Lilly Hevesh, de beste dominobouw­er ter wereld, gaf ons een compliment. Ze vond het een leuke constructi­e.”

Nieuwe records

Om ook anderen de kans te geven om aan die domino-steentjes te geraken, startte het tweetal eind 2019 de webshop Don DomiDe no. Intussen hebben de broers ook een Instagram-account. Daarop tonen ze al hun constructi­es die als inspiratie kunnen dienen. Hun verkoop, die met de hulp van mama en papa gebeurt, zit duidelijk in de lift, ze steeg van gemiddeld vijf bestelling­en per week, naar dertig de voorbije week.

Of de coronacris­is daar voor iets tussen zit? “We merken echt wel een link. Sinds de start van de maatregele­n hebben we onze verkoop stevig zien stijgen. Wekelijks worden er 20.000 stenen uit Duitsland geleverd en die zijn telkens zo goed als allemaal de deur uit. De vraag is groot, ook uit Nederland”, merkt papa Michiel Loncke op. Hij volgt de verkoop op, terwijl mama de postpakket­jes klaarmaakt.

Ondertusse­n blijven de jongens constructi­es maken in hun speciaal daarvoor ingerichte dominostud­io. Toon maakt de filmpjes voor op Instagram en Wannes bewerkt de foto’s van de dominostee­ntjes met Photoshop voor de webshop.

 ?? FOTO ELKE LAMENS ?? Wannes en Toon Loncke: “Voor een stevig bouwwerk heb je goede steentjes nodig.”
FOTO ELKE LAMENS Wannes en Toon Loncke: “Voor een stevig bouwwerk heb je goede steentjes nodig.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium