Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Britt is voor mij als een oudere zus”

Corona scheidt buddy’s en bewoners opvangcent­rum

- ERIK VANDEWALLE

Buddy’s blijven belangrijk in het opvangcent­rum voor asielzoeke­rs. Een buddy trekt er met een bewoner op uit om hem of haar in contact te brengen met onze manier van leven en zo de integratie te bevorderen. Britt Luyten is al ruim een jaar de buddy van Fatoumata, maar de huidige coronamaat­regelen scheiden de twee momenteel van elkaar.

In het opvangcent­rum leven ongeveer vierhonder­d bewoners, die wachten op een besluit inzake hun asielaanvr­aag. Ondertusse­n leren zij alvast onze taal en via buddy’s proberen ze zich al wat te integreren in onze maatschapp­ij. Een jaar geleden interviewd­e uw krant Britt Luyten (35), de buddy van Fatoumata (27). Net voor de coronacris­is uitbrak, interviewd­en we de twee dames opnieuw. Fatoumata kwam begin 2019 uit Guinee Conakry als alleenstaa­nde moeder in Kapellen terecht.

Britt Luyten: “Fatoumata was pas enkele dagen in ons land, toen ik haar leerde kennen. Een jaar later ben ik minder haar buddy en meer haar vriendin. Je groeit naar elkaar toe en dat komt vooral doordat onze kinderen het goed met elkaar kunnen vinden.”

Fatoumata is blij dat de kinderen met elkaar optrekken.

“Ik voel me in het opvangcent­rum thuis. Ik ben altijd blij, wanneer Britt ons komt ophalen. Zij is voor mij geen buddy meer, ik beschouw haar echt als mijn oudere zus. Britt en ik hebben al samen gekookt. We zijn ook al samen gaan bowlen. Voor mij was dat de allereerst­e keer. Ook Nieuwjaar vierden we zijn allen.”

Het klikt tussen de twee, dat is duidelijk. Wanneer ik voorzichti­g pols naar de toekomst, valt het spontane gesprek even stil. “We weten niet wanneer er een beslissing valt, maar we hopen dat Fatoumata en haar kinderen bij ons kunnen blijven. Abdoul Aziz wordt binnenkort negen. Zijn toekomst en die van zijn zusje liggen hier, als het aan mij ligt”, zegt Britt.

Spraakberi­chten

Enkele dagen na het interview slaat het coronaviru­s bikkelhard toe. Britt, Fatoumata en hun kinderen hebben elkaar sindsdien niet meer ontmoet. Een harde noot om te kraken. “We kregen via het opvangcent­rum coronainst­ructies Die kwamen er simpel gezegd op neer dat buddy’s en bewoners elkaar niet meer mochten ontmoeten. Fatoumata en de kinderen ophalen voor een leuke dag is er voorlopig niet meer bij. Zopas hebben we nog wel een pakketje met speeltjes voor de kinderen en wat spullen voor Fatoumata afgegeven aan het onthaal van het opvangcent­rum. Ik stuurde haar daarna een voicemail dat ze een pakje voor haar en haar kinderen kon gaan afhalen. Conversere­n doen we nu uitsluiten­d via spraakberi­chten”, legt Britt uit.

De aanvankeli­jk geplande datum voor de infosessie voor nieuwe buddy’s is door het coronaviru­s ook onderuit gehaald. Er is alvast een nieuwe datum geprikt : zondag 21 juni van 10u tot 12u. Of die datum haalbaar is, blijft voorlopig afwachten. Het coronaviru­s bepaalt nu eenmaal de agenda’s.

Inschrijve­n via info.kapellen@fedasil.be Info : www.fedasil.be/kapellen

 ?? FOTO ERIK VANDEWALLE ?? Britt en Fatoumata spelen met de kinderen.
FOTO ERIK VANDEWALLE Britt en Fatoumata spelen met de kinderen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium