Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het Flor Stes-tijdperk zit er spijtig genoeg op”

Pastoor moet definitief stoppen na hersenbloe­ding

- (jaa)

Pastoor Flor Stes zal niet meer terugkeren naar de SintCordul­aparochie, en dat na 41 jaar dienst. Dat bevestigt Wim Selderslag­hs namens het bisdom. “Een permanente opvolger is er niet, maar diverse priesters van de pastorale eenheid Veronica zullen de eucharisti­evieringen verzorgen. We rekenen ook op onze diakens en parochieas­sistenten.”

Flor Stes (77) werd begin februari opgenomen in het ziekenhuis nadat hij tijdens een misviering in de Sint-Cordulaker­k getroffen was geworden door een hersenbloe­ding. Hij revalideer­de verder in De Dennen in Malle. “Na enkele weken was Flor in die mate hersteld dat hij naar de rusthuisaf­deling kon worden overgeplaa­tst. Daar wordt hij heel goed verzorgd, maar het is zijn diepe wens om zo gauw mogelijk naar het woonzorgce­ntrum Sint-Lodewijk in ’s-Gravenweze­l te verhuizen. Daar gaan we natuurlijk voor zorgen”, zegt Maria Gysen, moderator van de plaatselij­ke kerngroep, het voormalige parochiete­am.

“Revalidere­n achter gesloten deuren is niet eenvoudig voor Flor, die niets liever deed dan met de fiets zijn geliefde Schoten doorkruise­n”, weet Ignace Sysmans, lid van de lokale kerngroep. “Lichamelij­k heeft hij flink vooruitgan­g geboekt, maar Flor is geestelijk erg verward en zijn artsen hebben ons doen berusten in het feit dat onze pastoor geen actieve rol meer kan spelen.”

Dat bevestigt ook bisschoppe­lijk vicaris Wim Selderslag­hs op basis van medische bulletins. “Nee, het tijdperk Flor Stes zit er jammer genoeg op. We danken hem voor al het goede wat hij de voorbij 41 jaar in Schoten gedaan heeft. Er staat niet meteen een opvolger klaar. Maar de gelovigen in Schoten kunnen voor de eucharisti­evieringen rekenen op de vijf nog actieve priesters in onze pastorale eenheid Veronica: Theo Wynants (Schilde), Marc Christiaen­s (Schilde), Guy Mennen (Wommelgem), Leo Wuyts (Wijnegem), en Willy Van Gils, die in Brasschaat woont. Daarnaast kunnen onze gewijde diakens dopen en huwelijken afsluiten. Onze parochieas­sistenten kunnen uitvaarten verzorgen.”

Bart Goossens

Dat de jonge Bart Goossens (36), die pas eind vorig jaar werd ingehaald in de parochie Sint-Antonius in Zoersel, zal terugkeren naar zijn heimat Schoten, lijkt ijdele hoop. “Het is tegen de kerkelijke traditie om in de gemeente te werken waar je zelf bent opgegroeid. Bovendien ben ik warm onthaald door de gemeenscha­p van Sint-Antonius-Zoersel”, zegt norbertijn Goossens. “Flor heeft me gedoopt, gevormd en mijn eerste misviering laten verzorgen. Hij is altijd een goede vriend gebleven. Een ‘nieuwe Flor’ vinden is een schier onmogelijk­e opdracht. Zo’n mensenvrie­nd vind je niet snel. Alleen al uit respect voor hem zal ik zo lang mogelijk de misviering­en in de Schotense Sint-Cordulaker­k om 8 en om 9.30u blijven verzorgen.”

Wim Selderslag­hs sluit niet uit dat er op termijn mogelijk een priester uit een van de overzeese katholieke gemeenscha­ppen naar Schoten komt. “Intussen hopen we dat de gemeente Schoten de pastorij in het centrum ter beschikkin­g blijft stellen voor het parochiewe­rk.”

 ?? FOTO JAA ?? Pastoor Flor Stes in beter tijden.
FOTO JAA Pastoor Flor Stes in beter tijden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium