Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Staking bij Delhaize in Brussel en Namen door onvrede over compensati­es

In Frankrijk beloven verscheide­ne supermarkt­groepen belastingv­rije premie van 1.000 euro

- PASCAL SERTYN CHRIS SNICK

In drie Brusselse en één Naamse Delhaize werd gisterocht­end gestaakt. Het personeel is er niet tevreden met de compensati­es die de directie voorstelt voor “de mensen die blijven werken in deze moeilijke omstandigh­eden”.

Langs Vlaamse kant werd verrast gereageerd. “In Vlaanderen heb ik geen weet van mogelijke acties”, zegt Stijn Vandercruy­sse van de liberale bond ACLVB. Gisteren zaten de bonden en directie van Delhaize nog eens aan tafel. “Sowieso hadden ze al de vijf extra verlofdage­n en een compensati­e in de vorm van meer maaltijdch­eques en extra korting binnen de winkel beloofd. Nu is ook afgesproke­n dat er mondmasker­tjes komen voor het personeel en dat de winkels in toeristisc­he zones die op zondag open waren, die dag sluiten.”

De klanten van de Delhaize-supermarkt Veeweyde in hartje Anderlecht hebben zich gisteren niet laten afschrikke­n door de staking van het winkelpers­oneel. Toen de winkel rond 16u plots weer openging, stroomden ze al snel weer toe om hun inkopen te doen.

Voor de vakbonden was het meteen een vingerwijz­ing dat hun voorakkoor­d van maandag met de directie van Delhaize over onder meer een coronaverg­oeding van 450 euro netto en vijf extra vakantieda­gen op een koude steen vielen bij hun achterban. “Onder het personeel leeft het gevoel sterk dat wat in Frankrijk kan ook in ons land moet kunnen”, erkenden verscheide­ne vakbondsve­rantwoorde­lijken.

Extraatje

Verscheide­ne supermarkt­groepen bij onze zuiderbure­n hebben al hun werknemers een belastingv­rije premie beloofd van 1.000 euro nadat de Franse overheid daarvoor groen licht gaf. “In Frankrijk 1.000 euro en hier een lagere tegemoetko­ming, dat krijg je zo goed als niet uitgelegd”, meldt Stijn Vandercruy­ssen, sectorvera­ntwoordeli­jke bij de liberale vakbond. Volgens Delphine Latawiec van de Franstalig­e vakbond CNE geeft het personeel zelf de voorkeur aan een puur financiële vergoeding in plaats van een tegemoetko­ming in aankoopbon­nen en maaltijdch­eques. “Dat laat hen niet toe het extraatje te besteden zoals zij dat zelf willen.”

 ?? FOTO DIETER TELEMANS ?? Op de Bergense Steenweg in Anderlecht staakte het personeel.
FOTO DIETER TELEMANS Op de Bergense Steenweg in Anderlecht staakte het personeel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium