Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een carrière zoals Nicole en Hugo? Dat zou mooi zijn”

Tom Dice en Kato Callebaut: muzikaal duo, liefdeskop­pel en revelatie van eerste aflevering

- EVA DE POORTER

Het nieuwe seizoen van Liefde

voor Muziek is nog maar één aflevering ver, maar noem The Starlings nu al gerust dé revelatie van het VTM-programma. Tom Dice (30) en Kato Callebaut (28) vormen sinds 2018 een muzikaal duo én een koppel. Met hun Little

Submarine betoverden ze maandag artiesten en kijkers. “Een carrière zoals Nicole en Hugo? Dat zou schoon zijn.”

Met Little Submarine bewezen The Starlings dat er van K3’s Liefdeskap­itein een bloedmooie en ontroerend­e cover te maken valt. Karen Damen liet de tranen vloeien, André Hazes Jr. smeekte het duo “voor de wereld nooit uit elkaar te gaan”. En dan moest de stortvloed aan positieve reacties van kijkers nog komen. Tom Dice en Kato Callebaut, samen The Starlings, zijn in een recordtemp­o uitgegroei­d tot Vlaanderen­s nieuwe lievelings­koppel.

“Dat is heel lief, maar ook wat beangstige­nd”, zegt Kato. “Natuurlijk hoop je dat mensen je muziek graag horen, maar het is geen vanzelfspr­ekend succes. Vooraf hadden we nooit kunnen denken dat dit nummer zo’n effect zou hebben. Het doet goed om te lezen dat mensen ontroerd zijn.”

Eerst koppel, dan band

Hoewel The Starlings bij het brede publiek nog relatief onder de radar zijn gebleven, zijn Tom Dice – echte naam Eeckhout– en Kato Callebaut geen onbekenden. Dice werd met zijn nummer Me and My

Guitar in 2010 zesde op het Songfestiv­al. Callebaut nam in 2011 deel aan de talentenja­cht Idool, werd tweede en won met The Joker de Zomerhit 2011 van Radio 2. Sinds 2018 vormen ze een koppel. Niet veel later gingen ze ook

samen muziek maken onder de naam The Starlings.

“Een starling is een spreeuw, een zangvogel. Hun voornaamst­e eigenschap is dat ze elkaars gezelschap opzoeken”, verklaart Tom. “Kato was al enkele jaren niet echt meer bezig met muziek. Ik had toen net mijn laatste plaat uitgebrach­t. Toen we merkten dat we het heel fijn vonden om samen te zingen, dachten we: waarom brengen we niet samen nummers uit? Sindsdien hebben we er niet meer aan gedacht om nog iets solo te doen.”

Een koppel dat samen zingt in Vlaanderen, dan komen de vergelijki­ngen boven. Met Eric en Sanne. En met Nicole en Hugo. “Dat vinden we grappig, maar we zien het als een compliment”, zegt Tom. “Als we een carrière zoals die van Nicole en Hugo kunnen waarmaken, zou dat mooi zijn. Hoe zij met elkaar omgaan, zo doen wij dat ook.”

“Ik heb ook al de vergelijki­ng met Angus en Julia Stone gehoord. Of Johnny Cash en June Carter. Dat ligt dichter bij ons, bij de Americana, pop en country die wij maken”, zegt Kato.

Muziek is alles wat de klok slaat in het leven van het koppel. Samen nummers schrijven, vinden ze makkelijk. “Het versterkt onze band, omdat we zo veel tijd met elkaar doorbrenge­n. Terwijl andere mensen moeten afspreken, kunnen wij een idee dat we ’s ochtends hebben meteen uitschrijv­en”, zegt Tom.

“Een ander voordeel om als koppel muziek te maken, is dat je eerlijker kan zijn dan bij andere cowriters. We nemen de kritiek en raad van elkaar aan en zoeken samen naar iets anders als het niet werkt. Dus nee, ruzie hebben we nog niet gehad”, aldus Kato. “Er wordt hier niet met instrument­en gegooid”, zegt Tom lachend. “We vullen elkaar aan.” “Ik hoor aan Toms ademhaling wat hij gaat doen. We hoeven niets te zeggen om te weten welk muzikaal krulletje er komt”, zegt Kato.

Meer dan vriendscha­p

De twee leerden elkaar kennen in 2011. Toch duurde het tot 2018 voor ze een koppel werden. “We waren nog heel jong, hadden het druk en zaten ook in een andere relatie”, zegt Tom. “Uiteindeli­jk heeft het lot gesproken. Kato zat thuis na een operatie aan haar voet. Ik ben ze eens gaan ophalen om met een groep vrienden naar

De Mol te kijken. Daarna zijn we blijven afspreken.”

“Ik weet dat ik op een bepaald moment dacht: nu begin ik toch meer te voelen dan vriendscha­p”, zegt Kato. “Ik vind het zelf een voordeel dat we elkaar al zo lang kennen. We kennen elkaars positieve én negatieve kantjes. Er was geen beter moment om een koppel te worden.”

The Starlings

‘‘Vooraf hadden we nooit kunnen denken dat dit nummer zo’n effect zou hebben. Het doet goed om te lezen dat mensen ontroerd zijn.’’

 ?? FOTO VTM ?? Kato Callebaut en Tom
Dice: “Er wordt bij ons thuis niet met instrument­en
gegooid. We vullen elkaar
aan.”
FOTO VTM Kato Callebaut en Tom Dice: “Er wordt bij ons thuis niet met instrument­en gegooid. We vullen elkaar aan.”
 ?? FOTO VTM ??
FOTO VTM

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium