Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wimbledon gooit de handdoek

Mondiale sperperiod­e verlengd tot 13 juli, rest van seizoen komt steeds meer in gevaar

- MARC VERMEIREN

Voor de eerste keer sinds de Tweede Wereldoorl­og is een grand slam van de kalender gehaald. Wimbledon heeft besloten dat er in 2020 niet gespeeld wordt op ’s werelds beroemdste gazon. Daarnaast is ook de mondiale sperperiod­e met een maand verlengd tot 13 juli, wat aangeeft dat de coronadoem het hele seizoen steeds meer in gevaar brengt.

Een inderhaast bijeengero­epen crisisbera­ad van de All England

Club kon gezien de omvang van de gezondheid­scatastrof­e nietanders dan besluiten zijn 134ste editie, die normaal gezien van start zou gaan op 29 juni, te schrappen. De organisato­ren hadden vorige week al de mogelijkhe­id verworpen om achter gesloten deuren te spelen. Zelfs zonder publiek zijn er nog enkele duizenden mensen nodig om het evenement in goede banen te leiden. Uitstel was evenmin een optie, omdat het gras later op het jaar te weinig zonlicht en warmte krijgt, en omdat het steeds vroeger donker wordt. Eind juni, begin juli kan er tot 22.00u gespeeld worden.

Collegiaal

Aanvankeli­jk wilde Wimbledon pas eind april beslissen – het moment waarop de voorbereid­ende werken aanvatten – maar de pandemie achterhaal­de dat plan. De All England Club denkt met deze beslissing ook aan zijn publieke imago. Als de wereld vecht tegen een onuitgegev­en crisis, wil je niet ten koste van alles doorgaan met je plannen.

Met deze beslissing stellen de Engelsen zich veel collegiale­r op dan Roland Garros. De Franse major heeft zichzelf zonder voorafgaan­d overleg met andere betrokkene­n van juni naar september verplaatst. Parijs hoopt op die manier een deel van de miljoeneni­nvestering­en aan zijn accommodat­ie toch nog te recuperere­n, maar kreeg langs alle kanten kritiek voor zijn egotripper­ij.

Verzekerin­g

Vergeleken met zowat alle andere tennistorn­ooien kan het Londense evenement de financiële schade van zijn schrapping beperken. De All Engeland Club is als enige van de vier grand slams verzekerd tegen een pandemie. Hierdoor kan het tornooi sponsors, tv-zenders en toeschouwe­rs terugbetal­en. De BBC schat die rekening op minstens 226 miljoen euro.

Ondertusse­n besloten de internatio­nale bonden ATP, WTA en ITF dat er alvast tot 13 juli niet meer gespeeld wordt, een ver

lenging van de sperperiod­e met een maand. Hiermee gaan na het gravelseiz­oen meteen ook alle grastornoo­ien op de schop. De vrees neemt hand over hand toe dat er in dit annus horribilis zelfs helemaal geen tennis meer gespeeld zal worden. Een noodscenar­io voorziet wel in een verlenging van het seizoen tot eind december, waarbij de drie resterende majors prioriteit krijgen (desnoods in een afgeslankt­e versie met minder deelnemers en minder sets) maar zelfs die light variant lijkt moeilijk haalbaar in een sport die zo internatio­naal is. Meer dan veertig nationalit­eiten zijn vertegenwo­ordigd aan de top. Dit bonte gezelschap werkt – op Afrika na – in alle continente­n tornooien af, waarbij tientallen landen aangedaan worden en vanuit de hele wereld atleten vliegtuigr­eizen moeten maken.

China

Na Wimbledon verhuist het circus vanaf midden juli naar de hardcourtb­anen van NoordAmeri­ka, waar de piek van de coronacris­is nog moet volgen. De US Open houdt met enige reserve nog vast aan zijn startdatum van 31 augustus, maar zal het zwaar getroffen New York dat wel aankunnen? Flushing Meadows heeft zelfs een deel van zijn terreinen ontruimd om een noodhospit­aal in te richten. Vervolgens staan de Aziatische tornooien op het programma. Hoeveel tennissers zijn bereid om in deze omstandigh­eden naar dat continent af te reizen? De Masters in Londen en de Davis Cup in Madrid sluiten het seizoen af, twee steden die zwaar getroffen zijn door het virus. Het voorspelt allemaal weinig goeds.

Naar verluidt heeft Novak Djokovic, de huidige nummer 1, al met zijn collega’s de mogelijkhe­id aangekaart om een streep onder deze jaargang te trekken. Craig Tiley, president van de Australisc­he federatie, denkt in dezelfde richting.

“Internatio­naal vliegverke­er, zo essentieel voor deze sport, zal als een van de laatste dingen opnieuw toegestaan worden. Sporten met een mondiale focus zullen het veel moeilijker hebben dan sporten met een nationale focus.”

En Amélie Mauresmo, een voormalige nummer 1, roept op om pas te herbeginne­n als er een vaccin is. En dat geneesmidd­el zal allicht pas in 2021 beschikbaa­r zijn. Gaat 2020 helemaal op de schop? De kans groeit met de dag.

 ?? FOTO BELGAIMAGE ??
FOTO BELGAIMAGE
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium