Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Extra druk in onze crematoria

Uitzonderl­ijke veiligheid­smaatregel­en moeten medewerker­s beschermen

-

Witte pakken, mondmasker­s en lijkwagens die worden gedesinfec­teerd: in de crematoria van Antwerpen en Turnhout nemen ze uitzonderl­ijke veiligheid­smaatregel­en om de dodelijke slachtoffe­rs van het coronaviru­s te verassen. Ze draaien ook overuren. “Door de coronacris­is is het 20% drukker dan normaal.”

Sinds de uitbraak van het nieuwe coronaviru­s heeft het crematoriu­m van Antwerpen aan het Schoonselh­of iets meer dan honderd mensen gecremeerd die overleden waren door Covid-19. In dat van Turnhout ligt het aantal coronaslac­htoffers op meer dan veertig. In Mechelen zelf is geen crematoriu­m. Daar wijken begrafenis­ondernemer­s uit naar plaatsen als Zemst of Leuven. “We zien sinds begin deze week tot 20% meer crematies dan normaal voor deze tijd van het jaar”, zegt Tom Wustenberg­hs, directeur van Pontes en woordvoerd­er van het Verenigd Netwerk van Openbare Crematoria (VNOC). “Die stijging mag je voor het grootste deel wijten aan de overlijden­s door het coronaviru­s.”

Extra medewerker

Door de uitzonderl­ijke drukte zijn de werktijden van de crematoria inmiddels aangepast. In Antwerpen bijvoorbee­ld lopen die op gewone dagen van 7 tot

16u, intussen is dat veranderd in

6 tot 22u. Het aantal medewerker­s is er ook verhoogd van vier naar vijf personen. “Om de continuïte­it te kunnen garanderen, hebben we ook twee shifts in het leven geroepen.”

Omdat het coronaviru­s ook na

Tom Wustenberg­hs

Pontes, VNOC

“We zien sinds begin deze week tot 20% meer crematies dan normaal voor deze tijd van het jaar.”

overlijden nog overdraagb­aar is, nemen de crematoria veiligheid­smaatregel­en. Als de begrafenis­ondernemer heeft doorgegeve­n dat het coronaviru­s de doodsoorza­ak is, dan dragen de medewerker­s witte pakken en mondmasker­s om de kisten uit de lijkwagens te halen en in de ovens te plaatsen. Om helemaal zeker te zijn, worden de lijkwagens en de kisten nog eens ontsmet.

Aangepast afscheid

Ook de afscheidsp­lechtighei­d voor de familie is aangepast. Er mogen niet meer dan vijftien personen aanwezig zijn in de aula’s en die moeten te allen tijde anderhalve meter afstand houden. Niet evident tijdens een emotionele gebeurteni­s als een uitvaart. “Over het algemeen worden die maatregele­n erg goed opgevolgd”, zegt Wustenberg­hs. “Maar met gezinslede­n zijn we soepeler. Als die mensen onder hetzelfde dak wonen, kan er wel even contact zijn. We zijn geen politie.”

Vrijdag lag het aantal coronadode­n in ons land op 1.143. Als het aantal slachtoffe­rs blijft stijgen, dan zijn onze crematoria daar op voorbereid. “We zitten zeker nog niet aan onze maximumcap­aciteit. We kunnen bijvoorbee­ld ook ’s nachts werken”, aldus Wustenberg­hs.

 ??  ??
 ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE ?? De medewerker­s dragen pakken en mondmasker­s om de kisten uit de lijkwagens te halen en in de ovens te plaatsen. Voor de zekerheid worden die lijkwagens en kisten ook nog eens ontsmet.
FOTO'S JAN VAN DER PERRE De medewerker­s dragen pakken en mondmasker­s om de kisten uit de lijkwagens te halen en in de ovens te plaatsen. Voor de zekerheid worden die lijkwagens en kisten ook nog eens ontsmet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium