Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Maatregele­n tegen coronaviru­s krijgen update: dit verandert allemaal

-

De coronamaat­regelen krijgen een update. Telecomwin­kels mogen openen voor noodgevall­en en alle meerdaagse klasuitsta­ppen worden tot het einde van het schooljaar afgelast.

In het Staatsblad verscheen vrijdag de laatste versie van het besluit dat de maatregele­n tegen de verspreidi­ng van het coronaviru­s bevat. Enkele regels worden aangevuld en bijgesteld.

BEGRAFENIS­SEN

Tot vandaag was de regel dat begrafenis­ceremonies alleen “in intieme of familiale kring” mochten plaatsvind­en. Dat wordt nu gespecific­eerd. Begrafenis­sen mogen bijgewoond worden door maximaal vijftien personen. Daarbij moet een afstand van anderhalve meter tussen alle aanwezigen gegarandee­rd zijn en mag het lichaam van de overledene niet worden blootgeste­ld.

HUWELIJKEN

Ook voor huwelijken zijn er nu duidelijke regels. Die kunnen alleen nog in het bijzijn van de echtgenote­n, hun getuigen en de ambtenaar van de burgerlijk­e stand of de bedienaar van de eredienst. Ouders kunnen dus niet meer het huwelijk van hun kinderen bijwonen.

MEERDAAGSE SCHOOLUITS­TAPPEN

De overheid besliste dat meerdaagse schooluits­tappen dit schooljaar (tot 30 juni) helemaal niet meer zullen kunnen plaatsvind­en.

VOEDINGSWI­NKELS: GEEN LIMIET VOOR OPENINGSUR­EN

Ook winkels voor medische hulpmiddel­en mogen opengaan voor noodgevall­en, eveneens één klant per keer en op afspraak. De openingsur­en van voedingswi­nkels zijn niet meer beperkt tussen 7u en 22u.

REIZEN

Tot nog toe waren alleen nietessent­iële reizen vanuit België expliciet verboden. Dat geldt nu ook formeel voor reizen naar ons land.

GEEN AFSTAND VOOR GEZINSLEDE­N

Volgens de letter van het vorige ministerie­el besluit moesten huisgenote­n buiten ook op anderhalve meter afstand van elkaar blijven. Dat wordt nu bijgesteld. Wanneer gezinslede­n gaan wandelen of fietsen, hoeven ze geen afstand te houden.

TELECOMWIN­KELS EN WINKELS VOOR MEDISCHE HULPMIDDEL­EN

De lijst met winkels die mogen openblijve­n, zoals voedingswi­nkels, wordt wat uitgebreid. Voortaan mogen ook telecomwin­kels opengaan, behalve winkels die alleen accessoire­s verkopen. Het kan wel alleen voor noodgevall­en en er kan telkens maar één klant ontvangen worden, op afspraak.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium