Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Belgische webshops breken door

1 op de 3 Belgische winkelkete­ns ziet online omzet minstens verdubbele­n tijdens crisis

- CHRISTOF WILLOCX

Één op de drie Belgische winkelkete­ns ziet zijn online omzet door de coronacris­is minstens verdubbele­n. Dat blijkt uit een onderzoek van handelsfed­eratie Comeos. Ook kleine zelfstandi­gen hebben succes.

Comeos, de federatie die Belgische winkelkete­ns vertegenwo­ordigt, klaagt er al jaren over dat de Belgen vooral bij buitenland­se webshops zoals Bol.com, Zalando en Amazon winkelen. Daardoor verdwijnt veel Belgisch geld naar het buitenland. Maar uit een onderzoek dat Comeos deze week heeft gedaan, blijkt dat een derde van de Belgische ketens die niet tot de voedingsse­ctor behoren, zijn online omzet in deze crisistijd minstens ziet verdubbele­n. De onderzoeks­resultaten van Comeos moeten een beetje worden gerelative­erd, omdat Belgische webshops van buitenland­se ketens zoals Ikea en MediaMarkt ook worden meegeteld.

“Dat komt omdat hun verkoop geld oplevert voor de Belgische economie”, verklaart Hans Cardijn, woordvoerd­er van Comeos. Maar los van die bedenking blijkt dat ook veel Belgische ketens hun online omzet zien pieken. “Onze internetve­rkoop is flink gestegen, al compenseer­t die zeker niet het verlies dat we lijden door de sluiting van de fysieke winkels”, zegt Erika Mees, woordvoerd­er van kledingket­en ZEB. Geert Schotte, algemeen directeur van Standaard Boekhandel, vertelt hetzelfde verhaal. “Het aantal verkopen via onze website is fors gestegen, maar daarmee kunnen we in het beste geval 30 procent van onze winkelomze­t compensere­n.”

Mentalitei­tswijzigin­g

Ook kleine zelfstandi­gen verkopen nu meer online. “Veel handelaars hebben nu tijd om hun eigen webshop uit te bouwen”, zegt Nicolle Raven, woordvoerd­er van ondernemer­sorganisat­ie Unizo in de provincie Antwerpen. “Veel van die webshops doen het sinds de crisis uitstekend. Belgen zijn het gewend om veel bij buitenland­se websites te kopen, maar nu lijkt er echt een mentalitei­tswijzigin­g te zijn.”

Is de Belg dan plots chauvinist­isch geworden? “Neen”, zegt Gino Van Ossel, retailexpe­rt van de Vlerick Business School. “Maar we willen niet dat onze favoriete Belgische winkel failliet gaat. En sluiten daarom nu even de rangen. Al moeten we ons geen illusies maken: de Belg zal na deze crisis in de eerste plaats aan zijn gemak denken en naar vertrouwde platformen zoals Bol.com en Zalando blijven surfen. Daar staat tegenover dat veel consumente­n nu de Belgische webshops ontdekken en er een account hebben, waardoor het makkelijk is om toekomstig­e aankopen te doen. Na de coronacris­is zullen de Belgische webshops dus nog steeds meer volk lokken dan voorheen.”

Gino Van Ossel

Retailexpe­rt Vlerick Business School

“De Belg zal na deze crisis naar Zalando en Bol.com blijven surfen, maar we willen niet dat onze favoriete Belgische winkel nu failliet gaat. Daarom sluiten we even de rangen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium