Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De rekken met goedkope producten zijn leeg”

Moeder met zes kinderen overleeft op voedselpak­ketten

-

“Met 400 euro per maand moet ik zeven monden voeden en voor de kleinsten pampers kopen. Dat is altijd al een moeilijke puzzel geweest, maar sinds de coronacris­is heb ik echt een probleem. De rekken met goedkope producten zijn door het hamsteren al wekenlang leeg.”

Aan het woord is Rachida Bouhlib (40), alleenstaa­nde moeder van zes kinderen. Ze heeft bij armoedever­eniging Filet Divers haar voedselpak­ket voor de week opgehaald. De zorgen en de stress zijn van haar gezicht te lezen. In de Rolwagenst­raat in Antwerpen, ironisch genoeg vlak naast de parking van supermarkt Delhaize, staan mensen in een rij aan te schuiven. De meesten met mondmasker of diep ingeduffel­d in een sjaal én met minstens twee meter afstand. Het zijn klanten van de sociale kruidenier van armoedever­eniging Filet Divers. Met boodschapp­entas stappen ze een na een naar binnen om hun voedselpak­ket op te halen. Filet Divers werd in de jaren negentig vanuit de sociale dienst van de Bond Zonder Naam opgericht om voedselpak­ketten uit te delen aan mensen in armoede. In 2000 opende de organisati­e de eerste sociale kruidenier van Antwerpen. Intussen doet Filet Divers aan sociaal werk, worden er Nederlands­e lessen, huiswerkbe­geleiding en kook- en houtatelie­rs gegeven en krijgen menoudste sen de kans aan vrijwillig­erswerk te doen. Door de coronacris­is valt Filet Divers noodgedwon­gen terug op haar eerste opdracht: voedselpak­ketten uitdelen. Dat doet het met 10.000 euro steun van de Koning Boudewijns­tichting.

“We doen het niet graag, want voedsel uitdelen houdt mensen in een slachtoffe­rrol”, zegt Stephanie Kahane, medewerkst­er van Filet Divers. “In de sociale kruidenier kiezen ze zelf hun producten en betalen ervoor. Dat is respectvol­ler en ze leren omgaan met hun budget.”

Autisme

Rachida Bouhlib (40) uit Hoboken komt haar gezinspakk­et ophalen. Het is het grootste, goed voor zeven personen. Rachida heeft zes kinderen, vier zonen en twee dochters, tussen 21 en 4 jaar. Haar zoontje van zes heeft een zware vorm van autismespe­ctrumstoor­nis. Nadat haar eerste man aan kanker was overleden, is ze hertrouwd, maar intussen is ook die relatie op de klippen gelopen. Zelf is ze herstellen­de van maagkanker en nu erg bang om ziek te worden.

“Ik heb het zo zwaar gehad, ik durf geen risico’s te nemen. Toen ik kanker had, zijn mijn twee jongsten bij mijn moeder gebleven. Ik heb ze twee jaar niet gezien. Dat zou ik nu niet meer aankunnen, dus blijven we alle zeven zo veel mogelijk binnen. De kinderen helpen met koken, wassen en de kleintjes verzorgen, maar de boodschapp­en doe ik zelf. Dat vertrouw ik het meest. Met het voedselpak­ket kan ik verder, maar het is niet genoeg. En in de winkels zijn de goedkope merken niet meer te vinden. Pampers bijvoorbee­ld, of suiker. Ik moet het met 100 euro per week doen. Als ik nu 1,5 euro in plaats van 70 cent moet betalen voor een kilo suiker, en dat is bij verschille­nde producten het geval, geraak ik er niet.”

Het gezin van Rachida heeft het moeilijk, en niet alleen financieel. “We wonen in een sociale woning met drie slaapkamer­s, maar dat is nog krap. Yasmina (19) en Bahija

(15) slapen op één kamer, Nassim

(21) en Mohklis (17) delen er een en ik slaap bij de twee kleintjes Yassine (6) en Yousef (4). We hebben maar één computer en daar wordt elke dag ruzie over gemaakt. De oudste zit op de hogeschool en moet soms live les volgen, de anderen hebben ook opdrachten van school. Ik voel dat het ons te veel begint te worden. Vooral met Yassine is het moeilijk. Normaal zit hij op school en komt de thuisbegel­eidster langs. Dat is allemaal weggevalle­n. Hij is dikwijls boos, zelfs agressief. Hij wil naar buiten, maar ik kan hem niet uitleggen dat dat niet kan. Als ouder voel ik me verplicht voor mijn kinderen te zorgen, maar ik ben uitgeput. Tot hoelang moeten we dit nog volhouden?”

 ??  ?? De sociale kruidenier van Filet Divers is gesloten omdat de wachtrijen voor de deur te lang werden. “Nu spreken we met iedereen af op welk tijdstip ze de voedselpak­ketten kunnen ophalen”, zegt Stephanie Kahane.
De sociale kruidenier van Filet Divers is gesloten omdat de wachtrijen voor de deur te lang werden. “Nu spreken we met iedereen af op welk tijdstip ze de voedselpak­ketten kunnen ophalen”, zegt Stephanie Kahane.
 ?? FOTO'S DIRK KERSTENS ?? Rachida Bouhlib, alleenstaa­nde moeder van zes, komt bij armoedeorg­anisatie Filet Divers haar voedselpak­ket ophalen.
FOTO'S DIRK KERSTENS Rachida Bouhlib, alleenstaa­nde moeder van zes, komt bij armoedeorg­anisatie Filet Divers haar voedselpak­ket ophalen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium