Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tot zes jaar cel in Medrepair-dossier

Drie mannen veroordeel­d voor reeks drugsuitha­lingen in Waaslandha­ven

- SAM REYNTJENS

De rechtbank in Antwerpen heeft drie mannen veroordeel­d voor een reeks uithalinge­n van cocaïne op de terreinen van Medrepair in de Waaslandha­ven. Badreddine E. kreeg zes jaar cel, zijn medebeklaa­gden werden tot veertig en vijftig maanden opsluiting veroordeel­d.

Het dossier tegen de uithalersp­loeg begon op 17 april 2019, toen de bewaking van het havenbedri­jf Medrepair de politie meldde dat twee personen in het zwart gekleed tussen de containers liepen. Het tweetal kon niet aangetroff­en worden, maar in de buurt hield de politie wel Okan P. (24) uit Berchem tegen. Hij zat achter het stuur van een bestelwage­n. Op een van de twee gsm’s die tussen zijn benen lagen, kreeg Okan P. berichten binnen die hem moesten waarschuwe­n voor de aanwezighe­id van de politie. Waarschuwi­ngen die te laat kwamen, want hij werd opgepakt. Na zijn arrestatie plozen de speurders van de federale gerechteli­jke politie zijn telefoonve­rkeer uit. Zo kwamen ze uit bij Okan P.’s overbuur, de 24-jarige Badreddine E.. Die hield op zijn beurt veel contact met Brahim E. M. (22) uit Borgerhout. De onderzoeke­rs legden het zendmaston­derzoek naar de drie verdachten naast de camerabeel­den van de terminal van Medrepair en konden op die manier Badreddine E. en Brahim E. M. linken aan nog enkele pogingen tot - uithalinge­n van cocaïne uit containers op de terminal.

Politie botst bij achtervolg­ing

Spilfiguur Badreddine E., eerder al veroordeel­d voor drugsfeite­n, zat volgens de speurders achter het stuur van een Peugeot 207 die op 12 april 2019 met hoge snelheid in de richting van de politie reed in de buurt van Medrepair.

Kort voordien waren twee verdachte personen op de kaai van Medrepair gezien. De patrouille moest uitwijken en botste tegen een betonnen jersey, tijdens de achtervolg­ing die daarop volgde werd een volle rugzak uit de auto gegooid. De politie moest de achtervolg­ing staken en vond de rugzak nadien niet terug. De Peugeot stond op naam van de zus van Badreddine E. Zij verklaarde dat haar broer de auto gebruikte. De rechtbank achtte hem ook schuldig aan een uithaling op 27 maart

2019. Op camerabeel­den was toen te zien dat twee mannen met een lege rugzak en een plooiladde­r de terreinen van Medrepair opgingen. Een uur later keerden ze met een volle rugzak terug.

Onmiddelli­jke aanhouding

Brahim E. M. werd op zijn beurt schuldig bevonden aan een uithaling op 8 maart. Toen was te zien hoe twee personen met een ladder tot bij een container geraakten die twee verdieping­en hoog stond.

Hoofdverda­chte Badreddine E. ontkende tijdens het onderzoek dat hij iets met uithalinge­n met zijn jeugdvrien­den te maken had. Hij beweerde op zijn werk te zijn geweest en zei dat mensen mogelijk simkaarten op zijn naam hadden laten zetten. De rechtbank veroordeel­de hem tot zes jaar gevangenis, een boete van 24.000 euro en beval zijn onmiddelli­jke aanhouding.

Ook Brahim E. M. ontkende elke betrokkenh­eid. Hij werd veroordeel­d tot vijftig maanden cel en een boete van 20.000 euro. Okan P. zei eerst per ongeluk in de haven te zijn beland, later legde hij toch een bekentenis af. Hij zei 5.000 euro te hebben gekregen om twee Albanezen naar de haven te brengen. Okan P. werd veroordeel­d tot veertig maanden cel, wegens het stellen van voorbereid­ende handelinge­n voor de invoer van cocaïne.

De drie mannen werden wel vrijgespro­ken van lidmaatsch­ap van een criminele organisati­e.

 ?? FOTO RR ?? Okan P. (links) kreeg veertig maanden cel, Brahim E. M. (rechts) vijftig maanden. Spilfiguur Badreddine E. moet zes jaar de gevangenis in.
FOTO RR Okan P. (links) kreeg veertig maanden cel, Brahim E. M. (rechts) vijftig maanden. Spilfiguur Badreddine E. moet zes jaar de gevangenis in.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium