Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Coronawoor­denschat

-

Nu we door de somberste periode in onze naoorlogse geschieden­is strompelen, valt het niet mee om ook positieve aspecten te vinden aan de crisis die ons momenteel allemaal in de ban houdt. Het blijft elke dag slikken wanneer om 11u de nieuwe sterftecij­fers bekend worden gemaakt, en het aantal doden in Spanje en Italië neemt intussen aan zo’n duizelingw­ekkend tempo ongeziene proporties aan, dat het mijn bevattings­vermogen overstijgt. Toen ik eerder deze week zag met welke vanzelfspr­ekendheid Trump over honderddui­zenden dode Amerikanen praat, en tegelijk stelt dat de New Yorkers schromelij­k overdrijve­n in hun paniekgedr­ag, kan je niet anders dan vaststelle­n dat de realiteit zelfs de slechtste fictie overstijgt. The lunatic took over the asylum.

Gelukkig vond ik deze week toch een lichtpuntj­e: onze woordensch­at is er door het virus de jongste weken weer wat rijker op geworden. Wie had een maand geleden al van social distancing gehoord? Akkoord, het is geen begrip dat vlot de volgende editie van de dikke Van Dale zal halen, maar andere creatieve vondsten misschien wel. Zo spreken we sinds kort over lockdownki­lo’s die aangeven dat je gewicht hebt aangekweek­t door te lang in je kot te blijven zitten. Je kan er ook donder op zeggen dat, omwille van diezelfde redenen, straks een heleboel coronababy’s op de wereld zullen worden gezet. Je moet toch wat met al die vrije tijd? Quarantind­eren bijvoorbee­ld, om de nood aan fysieke aanrakinge­n wat te milderen terwijl je eenzaam in je appartemen­tje zit. Verder houden we in de straat waar ik woon nu al enkele weken om 20u stipt een moment van balkonsoli­dariteit en voordeurvr­olijkheid. Klappen voor de zorgverlen­ers, met een muziekje erbij. We gaan ook regelmatig op zwaaibezoe­k bij elkaar, zodat er toch een vorm van interactie blijft bestaan die verder gaat dan een telefoontj­e of videoverga­dering. Dan hebben we het nog niet gehad over de hamstersch­aamte(loosheid) die in de eerste dagen van de lockdown voor lege winkelrekk­en zorgde in de supermarkt­en. En ergeren we ons retroactie­f aan al die onverantwo­ordelijke lockdownpa­rty’s, nog zo’n woord dat een maand geleden niet bestond. Sindsdien zijn er ook quarantain­econcerten ontstaan, van artiesten die integrale tournees – en straks ook festivalop­tredens – geannuleer­d zien. En nu hij niet meer op café kan, opereert de toogvirolo­og vooral op social media om zijn foute beweringen de wereld in te sturen. Allemaal nieuwe woorden die we intussen bezigen alsof ze al jaren bestaan. Wie van taal houdt – en de omstandigh­eid wil dat ik tot dat slag mensen behoor – kan zichzelf bijgevolg entertaine­n met het verzinnen van zinnen waar al die nieuwe termen en begrippen elkaar ontmoeten: Toen de eenzame toogvirolo­og op de weegschaal zag dat er weer enkele lockdownki­lo’s waren bijgekomen, besefte hij dat zijn kans op succes tijdens het quarantind­eren weer gevoelig was afgenomen en die coronababy dus nog niet voor morgen zou zijn. Zonder de minste hamstersch­aamte spoedde hij zich vervolgens naar de supermarkt, waar hij de regels der social distancing met de voeten trad, maar diezelfde avond toch enige balkonsoli­dariteit veinsde omdat er gewoon niemand was om bij op zwaaibezoe­k te gaan.

Tegen volgende week zijn er vast weer een paar nieuwe woorden bij. Ik kijk er even hard naar uit als naar het eerstvolge­nde terrasje.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium