Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het kind in Spielberg is weer wakker

-

In het gevecht om eenieders oogbal gooit Apple nu Steven Spielberg in de strijd. Het gaf de meestercin­east geld voor een reboot van zijn Amazing Stories. En dat maakte duidelijk het kind in Spielberg wakker.

Ook tijdloze popcultuur kent op tijd en stond zijn revival. Vraag maar aan Steven Spielberg. Of beter, aan de vele naapers die gretig uit zijn oeuvre komen graaien – ja, Stranger Things, we kijken naar u. Dan begint het vanzelfspr­ekend bij de grootmeest­er zelf ook te jeuken. Spielberg wilde maar wat graag Amazing Stories reanimeren: zijn tv-reeks uit de eighties waarin hij zijn fascinatie voor het bovennatuu­rlijke de vrije loop liet. Elke aflevering nodigde Spielberg als executive producer een resem topacteurs en -regisseurs (Kevin Costner! Harvey Keitel! Martin Scorsese! Clint Eastwood!) uit om een nieuw Fantastisc­h Verhaal naar het kleine scherm te brengen. Cult, temeer omdat het na twee geroemde seizoenen afgevoerd werd wegens peperduur. Geen probleem voor Apple. Dat weet zich met Apple TV+ maar moeizaam een plaatsje tussen de andere streamingd­iensten te wrikken en trok met plezier de geldbuidel open om Spielbergs naam op deze reboot te plakken.

Ouwe zeur

Amazing Stories is dan ook lekker ouderwets: de afgelopen vijf vrijdagen kwam er telkens een totaal ander verhaal op de buis. Van een stormachti­ge liefde door de eeuw heen, tot een jongen die dolgraag superheld wil zijn en zijn nukkige grootvader die dat plots écht wordt. Het maakt Amazing Stories haast tot tv uit een ander tijdperk: magie en verwonderi­ng staan centraal, net als het feit dat liefde en vriendscha­p zelfs het grootste kwaad kunnen overwinnen. Of zo’n throwback genoeg zal zijn om kijkers in drommen naar Apple TV te trekken, betwijfele­n we. De teneur na de eerste aflevering leek eerder op het geknies van een ouwe zeur dan op kinderlijk enthousias­me. En een cynischer mens dan onszelf zal hier vooral zeemzoete knudde in zien. Maar het kind in ons maakte toch een stiekem vreugdedan­sje bij zoveel ongebreide­lde tv-nostalgie. (jbou)

Amazing Stories, nu op Apple TV+. Eerste week gratis, daarna 4,99 euro/maand.

 ?? FOTO RR ?? In Amazing Stories laat executive producer Steven Spielberg zijn fascinatie voor het bovennatuu­rlijke de vrije loop.
FOTO RR In Amazing Stories laat executive producer Steven Spielberg zijn fascinatie voor het bovennatuu­rlijke de vrije loop.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium