Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kalender

-

Het was al een heel vreemd jaar natuurlijk, maar bijna van uur tot uur wordt het nog vreemder. Het voelt aan als kijken naar een mondiaal dominospel en elke dag valt er ergens een nieuwe steen om. Zo vernamen we deze week dat de tennishoog­mis van Wimbledon dit jaar niet zal doorgaan, en dat voor het eerst sinds de oorlog. Ik gebruik de uitdrukkin­g ‘sinds de oorlog’ bewust omdat het waarschijn­lijk de laatste keer is.

In de jongere jaren van mijn generatie was de oorlog een referentie­punt. Onze ouders en grootouder­s bezigden de term ‘van voor de oorlog’ heel regelmatig, meestal om aan te duiden dat iets niet alleen oud maar vooral verouderd was. De oorlog was een cesuur, een breekpunt. De oude systemen gingen mee op in de vlammen en uit het puin werd een volkomen nieuwe maatschapp­ij geboren. Nu, 75 jaar later, is het tijd voor een nieuwe term en ik ben er zeker van dat de coronaepid­emie van 2020 voor de huidige en komende generatie het nieuwe ijkpunt wordt. En dat niet alleen door de chaos die ze veroorzaak­te maar vooral voor de ommekeer die ook zij net als WO II teweeg zal brengen. De postcorona­samenlevin­g zal fundamente­el verschille­n van de precorona. Op 1 april kondigde de voetbalbon­d aan dat hij zijn bondsprocu­reur Kris Wagner per direct de laan uitstuurde. Ik dacht eerst dat het een aprilgrap was, maar al gauw bleek het niet om fake maar wel degelijk om écht nieuws te gaan. Wagner was natuurlijk vanaf dag één een foute keuze voor dit toch wel heel belangrijk­e ambt. Exact een jaar geleden heb ik overigens op deze plek mijn ergernis ten aanzien van zijn persoon al eens geventilee­rd.

Ik kan nu dus enkel toejuichen dat hij weg is, maar de aanleiding voor zijn ontslag vind ik dan weer potsierlij­k. Gedreven door zijn onstuitbar­e drang tot profilerin­g vond Wagner er niet beter op dan een filmpje van zichzelf te posten waarop te zien is hoe hij in zijn tuin over een stoel springt. De bedoeling was aan het brede publiek te tonen hoe we onszelf in vorm kunnen houden in deze donkere lockdownti­jden. De clip is te gek voor woorden, maar valt nauwelijks op tussen de duizenden andere dwaze filmpjes die het internet bevolken.

Toch heeft de federatie precies deze stok gegrepen om de hond te slaan. Het had van meer inzicht en moed getuigd indien ze had ingegrepen na de eerdere fratsen van Wagner, die veel erger waren. Zoals die keer toen hij Trumpgewij­s begon te twitteren over een disciplina­ire zaak die nog moest voorkomen. Of toen hij in discussie trad met onbekenden over de strafmaat, ook weer ruim voor de bevoegde instantie zich zou uitspreken. Als ambtenaar van het Openbaar Ministerie, stel u voor. Op dat ogenblik was er van ‘serene ambtsuitoe­fening’ toch al geen sprake meer. Wie denkt dat de coronacris­is ook het menselijk wangedrag tot stilstand brengt, vergist zich. Daar kregen we deze week ook in de thans zo stille sportwerel­d een fraai staaltje van te zien, en wel in Zweden. Dat land heeft als een van de weinige in Europa zijn grenzen niet gesloten. De regering heeft er de bevolking weliswaar opgeroepen zich volwassen te gedragen, maar de scholen zijn er open gebleven. Bovendien zijn vergaderin­gen van maximum 50 personen (!) er toegelaten. En dit laatste bracht twee onooglijk kleine provincial­e voetbalclu­bs – Eskilstuna FC en Näshulta GoIF – op het idee om een vriendscha­ppelijke wedstrijd te organisere­n.

Op zich niks aan de hand, ware het niet dat er een gokkantoor was dat prompt aan zijn abonnees liet weten dat het weddenscha­ppen op deze match zou aannemen. Waarna in deze tijd van mondiale voetbaldro­ogte de hel losbarstte. De spelers en coaches van beide clubs werden plots bestookt met mails van over heel de wereld. Sommige waren vriendelij­k maar andere waren heel dreigend van toon. Zelfs trainers van andere clubs en oudspelers werden lastig gevallen in de jacht op informatie. In overleg met de Zweedse federatie beslisten de beide clubs dan maar om het oefenpotje af te blazen. Het virus is figuurlijk even dodelijk voor de grote als voor de kleine evenemente­n.

De dominostee­ntjes vallen trouwens niet alleen in de sport maar in alle sectoren zonder onderschei­d. Deze week maakte Pirelli immers bekend dat zijn befaamde kalender in 2021 niet zal verschijne­n. De productie ervan moest normaal gezien deze zomer starten maar het bedrijf – dat zijn zetel in het zwaar getroffen Milaan heeft besloot een deel van het budget te schenken aan onderzoek naar het coronaviru­s.

Geen Pirellikal­ender volgend jaar dus, en zo zie je hoe de kwalijke gevolgen van Covid19 zich ook tot ver na deze onzalige tijd zullen uitstrekke­n.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium