Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stad draait beslissing terug: woonwagenp­ark blijft open

“Europese rechtspraa­k beschermt woonwagenb­ewoners”, zegt bevoegd schepen Fons Duchateau

- JAN STASSIJNS SACHA VAN WIELE

Het Antwerpse schepencol­lege zal het woonwagent­errein in Deurne dan toch niet sluiten. “We trekken onze beslissing in omdat Europese rechtspraa­k woonwagenb­ewoners beschermt”, zegt schepen van Wonen Fons Duchateau (N-VA).

De bewoners van het woonwagent­errein in Deurne kregen eind februari te horen dat ze in 2023 hun thuis, vlak bij de winkel Makro, moesten verlaten. De stad Antwerpen besliste toen om de geplande renovatie van de site uit financiële overweging­en niet te laten doorgaan. Het terrein zou als natuurdome­in worden ingevuld, als verlengde van Park Groot Schijn.

Maar de bewoners lieten van zich horen. Ze namen een advocaat onder de arm en dienden klacht in bij het Agentschap Binnenland­s Bestuur (ABB) om de beslissing van de stad te laten vernietige­n. Heel wat organisati­es, waaronder de Liga voor de Mensenrech­ten, het Minderhede­nforum en Samenlevin­gsopbouw, dienden eveneens een klacht in.

Het Antwerpse stadsbestu­ur voelde zich genoodzaak­t om de beslissing terug te draaien, wat vrijdagmid­dag ook gebeurde op het schepencol­lege. “Er is

een Europese rechtspraa­k die de woonwagenb­ewoners beschermt”, zegt Fons Duchateau. “Om een lange procedures­lag te vermijden, trekken we onze beslissing dus in, want dat is voor niemand goed: voor ons niet en zeker niet voor de bewoners. En we wilden zo snel mogelijk duidelijkh­eid verschaffe­n. We gaan nu de toekomst van dit woonwagent­errein bekijken. Sluiten zonder een alternatie­f te creëren voor deze bewoners, is moeilijk. We gaan ons huiswerk maken en kijken welke mogelijkhe­den er zijn. We kunnen een nieuwe locatie zoeken of we behouden het terrein in Deurne. Maar bij die laatste optie blijft het financiële aspect wel spelen. Vlaanderen subsidieer­t een renovatie wel, tot een maximumbed­rag van 55.000 euro per woonwagen.

Maar dat alleen is niet voldoende.” De woonwagenb­ewoners hun geluk kan niet op. “Wij zijn superblij”, zegt Godelieve Hoes met tranen in de ogen. “Het kwam ook erg onverwacht. Dit is een enorme geruststel­ling voor ons allemaal. We kunnen samen blijven met onze gemeenscha­p. We zouden ook nergens anders naartoe kunnen, want alle woonwagent­erreinen in ons land zitten vol. We zijn natuurlijk benieuwd wat de stad nu van plan is, maar op dit moment genieten we van het fantastisc­he nieuws.”

Er wonen zo’n vijftig gezinnen, onder wie 25 kinderen die in de buurt naar school gaan. De afgelopen weken kregen ze heel veel steun. “Van overal”, zegt Godelieve. “Op twee weken tijd tekenden meer dan 4.500 mensen onze petitie. Ook de solidarite­it van andere woonwagenb­ewoners was hartverwar­mend, uit alle hoeken van het land en ook vanuit Nederland kregen we ondersteun­ende boodschapp­en. Vanuit politieke hoek kregen we eveneens steun. PVDA, Groen en CD&V drongen er bij het stadsbestu­ur op aan om op de beslissing terug te komen. We willen hen allemaal uitdrukkel­ijk bedanken.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? De woonwagenb­ewoners kunnen hun geluk niet op: ze mogen dan toch blijven.
FOTO PATRICK DE ROO De woonwagenb­ewoners kunnen hun geluk niet op: ze mogen dan toch blijven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium