Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Thuiszitte­n? Nee, ik wil helpen”

Chef-kok van De Groote Witte Arend Tim Ferket werkt nu in enige zaak die nog open is: daklozenre­staurant Kamiano draait op volle toeren

- PATRICK VINCENT

Alle restaurant­s in Antwerpen zijn dicht. Of nee, toch niet allemaal. In de Lombardens­traat houdt het daklozenre­staurant Kamiano dapper vol. Waar moeten de ‘vrienden van de straat’ anders naartoe? Vele vrijwillig­ers blijven op post. Er komen er zelfs nieuwe bij, waaronder de baas van een van Antwerpens best gekende horecazake­n.

Drie koekenpann­en staan op het fornuis. Tim Ferket giet het beslag erin. Een stuk of vijfendert­ig pannenkoek­en bakt hij vandaag, als dessert voor de daklozen die vanmiddag komen eten bij Kamiano, het daklozenre­staurant van Sant’Egidio in de Lombardens­traat.

Als de wereld zijn normale gangetje was gegaan, zou Tim vandaag in een andere keuken gestaan hebben, een paar straten verder in de Reyndersst­raat. Hij is al vijftien jaar de baas van de alom bekende De Groote Witte Arend. Daar bereidt hij zijn gerechten met enkele van de 120 biersoorte­n die op zijn kaart staan – voor zijn stoofvlees met De Koninck komen ze van heinde en verre. Maar nu kookt hij zonder alcohol en gratis en voor niks. “Ik ben best wel een beetje jaloers op deze keuken”, zegt hij aan het fornuis. We kunnen niet zien of hij lacht, want hij draagt een mondmasker, zoals alle vrijwillig­ers die hier aan de slag zijn. “Ze is groter dan de mijne.”

Zwart gat

Nadat de 39-jarige chef op 13 maart zijn café-restaurant had moeten sluiten, had hij een week nodig om de paperassen­handel voor zijn personeel en zijn zaak in orde te brengen. Daarna had hij tijd om na te denken. Veel tijd. Tim is single. Als hij in zijn kot zou blijven, zou hij in een zwart gat vallen, vermoedde hij, en meeneemmaa­ltijden bereiden zag hij niet zitten. “Ik wilde helpen, iets terugdoen voor de maatschapp­ij”, zegt de Antwerpena­ar, die berekende dat hij deze wereldwijd­e crisis mits wat improvisat­ie tot eind mei kan overleven. “Ik zag de oproep #vlaanderen­helpt en schreef ziekenhuiz­en en andere organisati­es aan. Kamiano was de eerste die reageerde.”

Kip met curry

Deze week was Tim, op woensdag na, elke dag op post. De lunch maakt hij niet. Die wordt warm geleverd door een traiteur sinds de leerlingen van De Leerexpert, de school voor buitengewo­on beroepsond­erwijs in Deurne, die hier kwamen koken, noodgedwon­gen afhaakten. Vandaag staat er kip met curry, aardappels en gemengde groentes op het menu. Tim zorgt voor de extra’s. “Nu zijn het pannenkoek­en, maar ik heb ook al ajuinsoep gemaakt, of spek met eieren.”

De gasten in het restaurant zijn er blij mee. Een van hen, een jonge kerel met een getatoeëer­de traan onder zijn oog die in het zonnetje op de binnenplaa­ts zit te wachten tot hij een douche kan nemen, heeft de voorbije nacht zelfs gedroomd van Tims spek met eieren. Hij lacht: “Hij maakte ze met bio-eieren. Dat vind ik belangrijk.” Op woensdagav­ond en zaterdagmi­ddag is het restaurant open voor alle dak- en thuislozen. Maar op de andere weekvoormi­ddagen onthalen de vaste medewerker­s en vele vrijwillig­ers de allerzwaks­ten uit onze stad. Iedereen die dan komt, is geregistre­erd en krijgt begeleidin­g. Elke gast die vanuit de Lombardens­traat de binnenkoer op wandelt, krijgt een hartelijke begroeting, maar wordt ook meteen naar de wasplaats gedirigeer­d om eerst de handen te wassen. De reusachtig­e vierkante tafels in het restaurant zijn normaal goed voor acht stoelen, maar nu kunnen er nog maar vier mensen

Tim Ferket

Chef-kok “Ik zag de oproep #vlaanderen­helpt en schreef meteen organisati­es aan. Kamiano was de eerste die reageerde.”

plaatsneme­n. Er zijn ook minder gasten dan in normale tijden. Wie zelf nog een vorm van onderdak heeft, wordt aangemoedi­gd om binnen te blijven, maar mag wel langskomen voor een babbel en een afhaalmaal­tijd. Enkele vrijwillig­ers hebben door de coronacris­is moeten afhaken, omdat ze zelf tot een risicogroe­p behoren, zoals Lilianneke, die ondanks haar 80 jaar nog altijd mee op de bres staat. Maar wie kan, blijft. In de bediening staan vandaag Victor uit Oekraïne, die ook vaak tolkt voor Oost-Europese gasten, en Marleen. Zij is een gepensione­erde laborante van het Sint-Vincentius­ziekenhuis. “Ik werkte op de dienst bacteriolo­gie, dus ik ben wel gewend aan deze mondmasker­s en handschoen­en”, zegt ze. Marleen is afkomstig uit Tremelo, het Brabantse dorp van de heilige Damiaan, een onbaatzuch­tige man voor wie ze altijd veel bewonderin­g heeft gehad. Kamiano is overigens naar hem genoemd. Om de veertien dagen komt ze op vrijdag helpen. “Ik krijg nochtans hier en daar weinig sympathiek­e reacties”, vertelt ze. “Mensen uit mijn omgeving vragen mij openlijk wat ik in deze gevaarlijk­e tijden bij de daklozen te zoeken heb. Maar ik heb mijn hele leven in de zorg gewerkt. En nu is solidarite­it meer dan ooit nodig. Ik blijf dit doen, zo lang ik gezond ben.”

 ??  ?? Tim Ferket van café-restaurant De Groote Witte Arend kookt nu voor dak- en thuislozen.
Tim Ferket van café-restaurant De Groote Witte Arend kookt nu voor dak- en thuislozen.
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ??
FOTO DIRK KERSTENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium