Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Annelies Timmermans is terug van weggeweest

Handtassen­ontwerpste­r in zee met Christian Wijnants

-

De Antwerpse ontwerpste­r Annelies Timmermans is terug van weggeweest. In 2018 zette ze, tien jaar na de lancering van haar eerste handtas, haar gelijknami­ge handtassen­merk on hold. Nu is ze dus terug, in een samenwerki­ng met modeontwer­per Christian Wijnants.

“Het hele jaar 2018 ben ik bezig geweest met het stopzetten van mijn merk. Ik verkocht de stock en zette het contract voor mijn winkelpand nabij de Kammenstra­at in Antwerpen stop. En op het einde van dat jaar beviel ik van mijn tweede kindje”, vertelt Annelies Timmermans (35) die vandaag in Kontich woont. “Van zodra ik terug mocht beginnen te werken, ging ik solliciter­en en belandde ik als tijdelijke collectiem­anager bij Christian Wijnants. Mijn taak was om ervoor te zorgen dat de creatieve input van Christian goed werd uitgevoerd.” Uitdagend, maar geen job waarbij je je eigen creativite­it kan botvieren. “Tijdens die periode kreeg ik van Christian de vraag of ik samen met hem tassen wilde ontwerpen. Zijn creatieve input zou ik vertalen naar een concrete handtas. Van die samenwerki­ng zijn de eerste twee modellen sinds een paar dagen online te koop. Modellen voor de komende wintercoll­ectie zijn in februari voorgestel­d in Parijs en moeten nu in productie gaan.”

Als collectiem­anager is ze ondertusse­n gestopt, maar het ontwerpen kriebelt weer volop. “Het leuke aan deze samenwerki­ng is dat ik met de input van iemand anders aan de slag kan, dat ik kan nadenken binnen een andere stijl dan de mijne. De ontwerpen van Christian Wijnants worden bijvoorbee­ld sterk gekenmerkt door asymmetrie terwijl ik altijd heel symmetrisc­h heb gewerkt. Ik vind het tof om eens iets helemaal anders te doen. Dit is echt een product van ons beiden.”

En ondertusse­n wil ze ook haar eigen label nieuw leven inblazen.

“Ik denk erover na om opnieuw een collectie uit te brengen. Een combinatie van mijn beste ontwerpen uit het verleden en een aantal nieuwe modellen. Die wil ik dan enkel op aanvraag produceren. Als kleine ontwerper moet je anders gaan denken, want met de grote labels kan je toch niet concurrere­n. Bovendien gaat mode heel snel en is de sector weinig proper op ecologisch vlak. Ik wil nu dat mensen heel bewust gaan kiezen voor een bepaald model.” Zoals ze ook in het verleden deed, zal ze die nieuwe collectie laten realiseren in een atelier in Italië. “Om die reden kan ik nog geen datum plakken op de release ervan. Alles zal afhangen van hoe snel het land terug op gang komt na de coronacris­is. Want zoals vroeger wil ik zelf in de ateliers tijdens de uitwerking van de eerste prototypes meedraaien. Dat is nu allemaal nog onmogelijk.”

 ?? FOTO SANDY CROES ?? Annelies Timmermans stopte in 2018 met haar zaak.
FOTO SANDY CROES Annelies Timmermans stopte in 2018 met haar zaak.
 ?? FOTO AFP ?? Christian Wijnants.
FOTO AFP Christian Wijnants.
 ?? FOTO CHRISTIAN WIJNANTS ??
FOTO CHRISTIAN WIJNANTS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium