Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Cremerie Dina moet tijdje sluiten omdat zaakvoerde­rs op vakantie zijn geweest

-

Het wordt mooi weer zondag, maar toch zal je bij de populaire Cremerie Dina voor een gesloten deur staan. “Ik heb 100 liter vers roomijs gemaakt, maar dat mag ik pas vanaf 10 april scheppen omdat we nog geen veertien dagen terug in het land zijn”, aldus een ontgoochel­de zaakvoerde­r Peter Matthijs.

Crèmerie Dina is een van de oudste ijsjeszake­n in de regio. Ze bestaat al 73 jaar en werd opgericht door Peters grootmoede­r Dina, die met een dagelijkse ronde de Schotenare­n al in 1947 voorzag van zelfgemaak­t roomijs.

Peter Matthijs maakt ook vandaag zijn roomijs nog altijd zelf in het atelier achter de winkel in de Lindenlei. “Ik ben getrouwd met de Braziliaan­se Wanderleia en de eerste weken van het jaar gaan we traditione­el op familiebez­oek in haar thuisland. Op 26 maart zat de vakantie erop, op 1 april gingen we terug open. De klanten stonden voor de deur te wachten.”

Een dag later ging de winkel op bevel van de burgemeest­er opnieuw dicht. “Ik pas de federale coronarege­ls toe die stellen dat je veertien dagen thuis in isolatie moet blijven na terugkeer uit het buitenland”, aldus burgemeest­er Maarten De Veuster (N-VA). Peter en Wanda halen onbegrijpe­nd de schouders op. “In de staat Bahia was corona nog geen item en wij zijn kerngezond. Bovendien had ik maandag nog gebeld naar de gemeente met de vraag of ik ijsjes mocht verkopen. Dat was het geval, zo werd mij verzekerd door een ambtenaar, mits inachtnemi­ng van alle voorzorgsm­aatregelen. Niet dus. Pas op vrijdag 10 april mogen we open. Intussen hebben we veel onnodige kosten gemaakt en dure energie verspild.”

Mama Calinka

Nancy Hermans en Jan Augustyns mogen hun Gelataria Mama Calinka in de Papenaarde­kenstraat zondag wel openen. “We zijn thuis gebleven en hebben heel wat geklust”, vertelt Nancy. “De laatste dagen hebben we ook weer ijs gemaakt, al weten we dat we dat nog niet mogen serveren aan tafel. Hoorntjes scheppen om af te halen, dat mag wel. We gaan open om 13.30u, maar waken erover dat het geen stormloop wordt en voorzien een aparte in- en uitgang.”

 ?? FOTO JAA ?? Wanderleia en Peter voor hun (voorlopig) gesloten ijssalon. “Ze hadden ons nochtans verzekerd dat we de zaak mochten openen.”
FOTO JAA Wanderleia en Peter voor hun (voorlopig) gesloten ijssalon. “Ze hadden ons nochtans verzekerd dat we de zaak mochten openen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium