Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“HELP! Ze commandeer­t en drinkt alle wijn op”

Hilarisch quarantain­edagboek van Tom Saeys en zijn gezin gaat viraal

- JAN AUMAN

Hij begon ermee als tijdverdri­jf en amusement voor familie en buren. Maar intussen gaan de beleveniss­en van Tom Saeys en zijn gezin in quarantain­e viraal. Onder meer het populaire Nederlands­e rapfenomee­n Ali B pikte zijn filmpjes op, ook Dumpert.nl net als televisiep­resentator Ish Ait Hamou en het VRT Journaal. “Ik heb nooit zoveel kijkers gehad”, grapt de acteur.

Tom Saeys (46) reisde de wereld rond als goochelaar en ballonkuns­tenaar. In eigen land was hij te zien als acteur in een aantal series op VTM en Vier. De artiest is intussen gesetteld in de Schotense wijk Bloemendaa­l met de liefde van zijn leven Inge en hun zoon Cisse (13).

Zijn brood verdient Saeys vandaag vooral met het verstrekke­n van communicat­ieadvies aan bedrijven. Maar dat hij het acteren nog lang niet verleerd is, blijkt uit een reeks pretentiel­oze filmpjes die wel zo grappig en authentiek zijn dat ze een grote hit zijn op sociale media.

“Het is onwezenlij­k”, neemt Tom er de statistiek­en op Instagram en Facebook nog eens bij. “Het filmpje dat Ali B deze week overnam werd al 64.000 keer bekeken. Op de bekende filmpjessi­te Dumpert.nl keken al 102.000 mensen. En ik ben ook blij met de schaterlac­h van Ish Ait Hamou, choreograa­f en bekend als jurylid van So you think you can dance, die het deelde op zijn Facebookpa­gina.” Drie weken geleden ging Tom net als alle Belgen braaf in quarantain­e met zijn gezin. Een ‘helse beproeving’ is het. Dat blijkt al bij het bekijken van aflevering 1 van zijn gefilmd dagboek. Daarin spreekt hij de kijker diep zuchtend en dramatisch kijkend toe. De boosdoener? Zijn vrouw Inge, die manlief opzadelt met taakjes en klusjes en, terwijl hij die uitvoert, zelf niks liever doet dan languit genieten van een glas wijn. “De toon was gezet en Inge – in het echte leven een schat van een vrouw, hoor – moet het sindsdien wel vaker ontgelden”, licht Tom de oude, maar onverslijt­bare humoristis­che formule toe. “Natuurlijk kan ze er zelf mee lachen. We bedenken de scenario’s ’s morgens samen aan de keukentafe­l. Ze speelt ook zelf mee, net als zoon Cisse (13), die amateurton­eel speelt bij Enaxi. Ons criterium? We moeten zelf over de grond rollen van het lachen. Anders nemen we het niet op.”

In de korte filmpjes bewijst Tom onder meer de kracht van nonverbale communicat­ie. “Zelfs de klanten van mijn communicat­iebureau geven compliment­en”, lacht Tom. “Toch was het nooit de bedoeling dat zoveel mensen hiernaar zouden kijken. Mijn eerste doelpublie­k waren familieled­en en de buren. Ik postte onze dagboekafl­everingen de eerste weken alleen in onze WhatsAppgr­oep. Maar sinds iemand dat filmpje met de tekstplate­n (aflevering 18) op sociale media heeft gezet, werd het plots een hype. Ik heb ze nu allemaal zelf verzameld om mijn YouTube-kanaal ‘Dagboek in quarantain­e’” Ironisch genoeg helpen de grappige filmpjes heel wat mensen nu de best zware quarantain­eperiode door. “Hoewel nooit zo bedoeld, is dat wel fijn uiteraard. Want het is nog niet gedaan. Wij zijn alleszins van plan om elke dag dat de opsluiting langer duurt een nieuwe aflevering van ons dagboek te maken. Stay tuned.”

 ?? FOTO JAA ?? Voor deze foto verlieten ‘slachtoffe­r’ Tom, zijn ‘boze en drinkgrage’ vrouw Inge en ‘het kind’ Cisse even hun huis in de Schotense wijk Bloemendaa­l.
FOTO JAA Voor deze foto verlieten ‘slachtoffe­r’ Tom, zijn ‘boze en drinkgrage’ vrouw Inge en ‘het kind’ Cisse even hun huis in de Schotense wijk Bloemendaa­l.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium