Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ook Franse 14-jarigen rijden in elektrisch stadsautoo­tje

Citroën komt tegemoet aan (deel)wens van jongeren die geen rijbewijs meer halen

- REBECCA VAN REMOORTERE

Steeds minder jongeren halen hun rijbewijs. Vooral in een stedelijke omgeving is het minder aantrekkel­ijk om met een auto te manoeuvrer­en. Daar wil automerk Citroën op inspelen met een nieuwe kleine elektrisch­e wagen waar je geen rijbewijs voor nodig hebt. Zelfs 14-jarigen mogen achter het stuur kruipen.

De Ami moet volgens de Franse automaker Citroën de nieuwe beste vriend worden van jongeren die in de stad wonen. Met de piepkleine elektrisch­e auto waar je geen rijbewijs voor nodig hebt, willen ze een alternatie­f bieden op een dure eigen vervuilend­e wagen of het openbaar vervoer. “De Ami (vriend, red.) moet bij de jeugd de belangstel­ling voor mobiliteit op vier wielen weer

kickstarte­n”, zegt Arnaud Belloni, marketingt­opman van Citroen. “Je mag gerust stellen dat we steeds meer jongere kopers kwijtraken. Projecten als de Ami passen bij deze tijd en kunnen het tij keren. Een eigen wagen is heel duur en eigenlijk ook niet nodig in de stad. De Ami is veeleer vergelijkb­aar met een bromfiets. De auto haalt maar maximum 45 km per uur. In Frankrijk mogen jongeren dus vanaf 14 jaar al met de Ami rijden.” In andere landen, ook in België, zou dat vanaf 16 jaar kunnen. Een rijbewijs is niet nodig.

Senioren

Een tweede doelgroep voor de kleine auto zijn senioren in de stad die zich vaak niet meer veilig voelen in een wagen die te snel rijdt. “Ami biedt meer beschermin­g dan een scooter. Bovendien zit je droog. Daarom zien we ook een andere grote doelgroep: de juist wat oudere mensen die geen auto meer voor de deur hebben omdat ze dat niet meer willen.”

De Ami ziet eruit als een kleine kubus op wielen en heeft maar plaats voor twee passagiers. De auto is tweeënhalv­e meter lang, anderhalve meter breed en anderhalve meter hoog. Een kleine parkeerpla­ats vinden in de stad mag dus niet al te moeilijk zijn met de miniwagen. En net omdat

hij voor de stad is gemaakt, kreeg hij ook beschermin­g op de vier hoeken van het koetswerk. De kleine batterij is volgens Citroën goed voor een actieradiu­s van maximaal zeventig kilometer. Opladen duurt ongeveer drie uur.

Poppy

Het autootje is in Frankrijk binnenkort te koop vanaf 6.900 euro. Maar het is vooral de bedoeling van Citroën om de Ami te verhuren en om te autodelen. Net zoals diensten als Poppy en Cambio dat bij ons doen. De auto huren kost in dat geval 19,99 euro per maand na een eerste betaling van 2.644 euro. Via het online Franse leaseplatf­orm free2move is de auto ook per minuut, per uur of per dag beschikbaa­r. De prijs per minuut bedraagt 0,26 euro.

Dat bedrag kon zo laag worden gehouden omdat er geen duur infotainme­ntsysteem in de wagen is geïnstalle­erd. Muziek opzetten en navigatie gebeurt met de smartphone van de gebruiker. De resterende actieradiu­s, de laadstatus van de batterij, de tijd die nog nodig is om de batterij volledig te laden en de kilometers­tand zijn ook allemaal te raadplegen via de app. Wanneer de Ami naar België komt, is nog niet duidelijk.

 ?? FOTO RR ?? De Citroën Ami biedt plaats aan twee mensen en rijdt maximaal 45 km per uur.
FOTO RR De Citroën Ami biedt plaats aan twee mensen en rijdt maximaal 45 km per uur.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium