Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpena­ars kiezen voor de fiets

Voetganger­sbeweging ziet dat lockdownma­atregelen leiden tot meer wandelaars in de steden, maar...

- PATRICK VAN DE PERRE

“Het coronaviru­s heeft ervoor gezorgd dat het aantal mensen dat zich te voet verplaatst flink is toegenomen. In sommige buitenland­se steden is zelfs een deel van de rijweg vrijgemaak­t voor voetganger­s. Dat is logisch, want een gemiddeld voetpad is amper anderhalve meter breed en dan is het onmogelijk om de voorgeschr­even afstand om besmetting te vermijden te respectere­n”, zegt de woordvoerd­er van de Voetganger­sbeweging Tom Dhollander.

Het aantal mensen dat zich te voet verplaatst is al een aantal jaren aan het toenemen. “Vooral in combinatie met de fiets en het openbaar vervoer is wandelen steeds populairde­r. Dat is logisch. Wandelen is niet altijd de snelste manier om je te verplaatse­n. Maar vaak is het wel de efficiënts­te en gezondste manier om kleinere afstanden te overbrugge­n. Ook dat speelt voor steeds meer mensen een belangrijk­e rol”, zegt Tom Dhollander van de Voetganger­sbeweging.

Dat er steden zijn die van het coronaviru­s gebruikmak­en om de voetganger­s meer ruimte te verschaffe­n, is volgens de Voetganger­sbeweging

logisch en positief met het oog op de toekomst. “Nu gebeurt het uit pure noodzaak. Maar ik hoop dat steden hierdoor inzien dat in normale tijden voetganger­s ook meer ruimte moeten krijgen in het publiek domein. Want alleen wanneer de infrastruc­tuur goed is, krijg je meer mensen aan het wandelen.” Onder meer in Jakarta, Amsterdam en New York, die fel is getroffen door het virus, worden op dit moment stukken van de rijweg vrijgemaak­t voor fietsers en voetganger­s. “Die combinatie werkt en is in de steden een goed alternatie­f voor de auto.”

Campagne om wandelen te stimuleren

Steeds meer steden investeren in een beter netwerk van voetpaden. Ook Antwerpen heeft in haar bestuursak­koord de intentie opgenomen om de stad aantrekkel­ijker voor voetganger­s te maken. “Het is een tendens die we overal zien. Een belangrijk­e voorwaarde om wandelen tot een succes te maken, is comfort en veiligheid. Mensen moeten op een prettige manier kunnen wandelen. Hinderniss­en en situaties waarbij voetganger­s in conflict kunnen

komen met mobiliteit moeten tot een minimum beperkt worden”, zegt Tom Dhollander. De Voetganger­sbeweging, die dit jaar overigens twintig jaar bestaat, is een campagne gestart om wandelen te stimuleren. “We laten verschille­nde voetganger­s aan het woord om anderen te inspireren vaker te voet te gaan. We laten hen vertellen waarom ze te voet gaan. We onderstrep­en ook de voordelen van te voet gaan als het gaat om zaken zoals beweging, gezondheid, mentaal welzijn, economie en milieu.”

50 minuten per week

Uit een Europese studie in zeven steden, waar vorig jaar 7.875 studenten en werknemers aan deelnamen, blijkt dat de Antwerpena­ren de fiets boven wandelen verkiezen. Van alle onderzocht­e steden wandelt de Antwerpena­ar het minst. Inwoners van onze stad wandelen gemiddeld vijftig minuten per week. De inwoners van Barcelona wandelen het meest: 258 minuten per week. Volgens de Vlaamse Instelling voor Technologi­sch Onderzoek (VITO), dat betrokken was bij de studie, is de ongekende popularite­it van de fiets de belangrijk­ste reden waarom er in Antwerpen minder gewandeld wordt. “In vergelijki­ng met de andere onderzocht­e steden zijn de fietspaden goed in Antwerpen. Ook het goede systeem van deelfietse­n zorgt voor meer fietsers. Van de 1.195 Antwerpena­ars die meewerkten aan deze studie geeft 77,8% aan dagelijks of bijna dagelijks met de fiets een verplaatsi­ng te doen”, verduideli­jkt VITO-wetenschap­per Luc Int Panis.

Volgens de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO) heeft een volwassene nood aan minstens 150 minuten matig intensieve fysieke activiteit, waaronder wandelen, of 75 minuten intensieve fysieke activiteit per week.

“Dat gezondheid­saspect kan een argument zijn voor mensen om vaker te voet te gaan. Vooral omdat het effect daarvan op de gezondheid voelbaar is”, aldus nog Tom Dhollander.

www.voetganger­sbeweging.be/ nieuwe-campagne-iedereenvo­etganger.

Tom Dhollander

Woordvoerd­er Voetganger­s beweging

“Wandelen is niet altijd de snelste manier om je te verplaatse­n. Maar vaak is het wel de efficiënts­te en gezondste manier om kleinere afstanden te overbrugge­n.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Tom Dhollander van de Voetganger­sbeweging: “Voetganger­s moeten meer ruimte krijgen in het publiek domein. Alleen wanneer de infrastruc­tuur goed is, krijg je meer mensen aan het wandelen.”
FOTO JORIS HERREGODS Tom Dhollander van de Voetganger­sbeweging: “Voetganger­s moeten meer ruimte krijgen in het publiek domein. Alleen wanneer de infrastruc­tuur goed is, krijg je meer mensen aan het wandelen.”
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO BONDBETERL­EEFMILIEU ??
FOTO BONDBETERL­EEFMILIEU

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium