Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hoe de Amerikaans­e dollar geboren werd dankzij een boekje van Simon Stevin

- PATRICK VAN DE PERRE www.museumplan­tinmoretus.be

De natuur- en wiskundige Simon Stevin (1548 - 1620) heeft er mee voor gezorgd dat de Amerikaans­e dollar de eerste moderne munt werd. Het boekje waar het allemaal mee begon, ligt in het Museum Plantin-Moretus. En directeur Iris Kockelberg­h vertelt ook het verhaal van de Rode Leeuw van de Verdussens.

“Met het boek de Thiende van Simon Stevin stapte de toenmalige Amerikaans­e president Thomas Jefferson in de achttiende eeuw naar het congres. Hij wilde de munteenhei­d, die dollar zou gaan heten, indelen volgens het decimale stelsel van Stevin. Hij kreeg zijn zin en in 1792 was de dollar de eerste moderne munt”, vertelt Iris Kockelberg­h.

Het boekje van Simon Stevin telt nog geen zestig bladzijden en is geschreven om onder meer markthande­laren het leven eenvoudige­r te maken. “Vroeger had bijna elke stad haar eenvoudig systeem dat verschille­nde maten kon omrekenen. Daardoor

was het vaak moeilijk om juiste prijzen te bedingen. Met zijn boekje heeft Simon Stevin een uniform decimaal stelsel ingevoerd waardoor iedereen volgens dezelfde regels kon rekenen.”

Het boek de Thiende maakt deel uit van de vaste collectie van het museum. “Zelf zei Stevin dat hij het decimale stelsel niet heeft uitgevonde­n, maar slechts de kennis en bevindinge­n van anderen heeft gebundeld”, vertelt Iris Kockelberg­h. In de tentoonste­lling ‘Een eeuw van verwonderi­ng’, die vanaf oktober te zien zal zijn in het museum, is nog ander werk van Simon Stevin te zien. “Daar wordt zijn rol als ingenieur bij het bouwen van windmolens getoond.”

Een leeuw van terracotta

Antwerpen heeft zijn Verdussens­traat te danken aan de gelijknami­ge familie van drukkers. “Die hadden in de tweede helft van de zestiende eeuw een drukkerij en boekhandel in het centrum van de stad. Die heette aanvankeli­jk Rode Leeuw en in die tijd was het gebruikeli­jk om de naam van een zaak kenbaar te maken met een uithangbor­d of een beeld boven de deur”, zegt Iris Kockelberg­h. Dit beeld, ruim zeventig centimeter groot, is bewaard gebleven en maakt deel uit van het Museum Plantin-Moretus. “Het is vervaardig­d uit rode terracotta en is nog in bijzonder goede staat. Dat is op zich al merkwaardi­g, want het gaat om een gebruiksvo­orwerp dat weer en wind moest doorstaan. Je kunt het beeld vergelijke­n met een vlag of een neonreclam­e, waarmee middenstan­ders tegenwoord­ig hun winkel aanprijzen.”

De familie Verdussen kan gezien worden als de opvolger van Christoffe­l Plantijn, die in 1589 overleed. Al werd ook die drukkerij nadien verder gezet door Plantijns schoonzoon Jan Moretus. Het verhaal van dit drukkersge­slacht is terug te vinden op de website van het museum.

Iris Kockelberg­h

Plantin-Moretus

“Vroeger had elke stad haar systeem dat maten kon omrekenen. Daardoor was het moeilijk om juiste prijzen te bedingen. Met zijn boekje heeft Simon Stevin een uniform decimaal stelsel ingevoerd.”

 ?? FOTO BART HUYSMANS ?? Het boekje van Simon Stevin telt slechts vijftig tot zestig bladzijden en is geschreven om onder meer markthande­laren het leven eenvoudige­r te maken.
FOTO BART HUYSMANS Het boekje van Simon Stevin telt slechts vijftig tot zestig bladzijden en is geschreven om onder meer markthande­laren het leven eenvoudige­r te maken.
 ?? FOTO PLANTIN-MORETUS ?? Een rode leeuw in terracotta deed dienst als uithangbor­d voor de gelijknami­ge winkel van de familie Verdussen.
FOTO PLANTIN-MORETUS Een rode leeuw in terracotta deed dienst als uithangbor­d voor de gelijknami­ge winkel van de familie Verdussen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium