Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Leraren ontfermen zich over de kippen en de slangen

geen leerlingen, wel duizend dieren om te verzorgen

- ERIK VANDEWALLE

In het Provinciaa­l Instituut voor Technisch Onderwijs (PITO) zijn geen leerlingen. Wel ruim duizend dieren die dagelijks verzorging nodig hebben. Vakleerkra­chten en bedrijfspe­rsoneel springen daarom bij. Want ook de afdelingen tuin- en landbouw vragen continue inzet voor het verzorgen van groenten, perkplante­n, bloemen,...

In de klaslokale­n van PITO is het stil. Maar in alle stallen, hokken en dierenverb­lijven blijft het een drukke bedoening. De meer dan duizend dieren, waaronder koeien, schapen, paarden, hoenderen, knaagdiere­n, vogels, vissen, slangen en amfibieën, moeten dagelijks worden verzorgd. Ook in de serres moet er worden voortgewer­kt, want de planten houden geen rekening met de pandemie. Al dat extra werk wordt nu gedaan door de vakleerkra­chten dierenverz­orging en land- en tuinbouw, en door het bedrijfspe­rsoneel. Onder hen zijn ondertusse­n al enkele collega’s uitgevalle­n door het coronaviru­s.

“Toen we vernamen dat de scholen alleen nog voor opvang mochten zorgen, wisten we dat er extra veel werk op ons zou afkomen. Tijdens het schooljaar staan om en bij de tweehonder­d leerlingen in voor de dagelijkse verzorging. Maar wie opteert om leraar te worden in de dierenzorg, heeft een groot hart voor dieren. Spontaan werd vanaf het begin van de crisis voorgestel­d om volgens een schema te werken, zodat er elke dag vijf tot zes leerkracht­en aanwezig zijn om de dieren te verzorgen”, legt technisch adviseur Jan Van Santvliet uit.

Hij coördineer­t alles wat te maken heeft met dierenzorg. “We dragen er zorg voor dat de maatregele­n strikt worden nageleefd. Zo is er op elk moment slechts één persoon aanwezig in een stal of praktijkru­imte. Communicat­ie gebeurt uitsluiten­d digitaal. Maar al die leraren moeten er ook voor zorgen dat hun leerlingen afstandson­derwijs krijgen. Dat maakt dat de totaalopdr­acht voor hen een stuk zwaarder is geworden. Het is hun liefde voor de dieren die dat mogelijk en draaglijk maakt”, zegt Jan Van Santvliet.

Frank Vanhoutte en Maxime Gijssels verzorgen de dieren in de VARO-afdeling, wat staat voor vissen, amfibieën, reptielen en ongewervel­den. Terwijl Maxime de boa verzorgt, houdt Frank zich bezig met de eieren van de rattenslan­g. “Vers van vannacht. Corona of niet, hier gaat het leven gewoon zijn gang.”

Wat verder op het schoolterr­ein zijn enkele leraars aan het werk in de grote serres. “Ook hier moeten we het stellen zonder de leerlingen. Net als bij onze collega’s dierenzorg kunnen we in de land- en teeltbouw de activiteit­en niet zomaar stopzetten”, zegt leraar Xavier Geerolf . “Veel van wat we nu kweken, is immers lesmateria­al voor volgend schooljaar. Ondertusse­n hebben we onze handen vol met de teelt van tomaten, bloemkolen en andere groentes. Ook de perkplante­n en bloemen moeten worden verzorgd. We plannen onze teelten een beetje in functie van de opendeurda­g in mei. Die dag verkopen we heel wat planten en ook kippen. Dit jaar is er echter geen opendeurda­g. Er komt een overaanbod aan. Wat daarmee zal gebeuren, is een probleem dat we nog moeten oplossen.”

 ?? FOTO'S ERIK VANDEWALLE ?? Maxime Gijssels verzorgt de boa. “Corona of geen corona, hier gaat het leven gewoon verder”, klinkt het.
FOTO'S ERIK VANDEWALLE Maxime Gijssels verzorgt de boa. “Corona of geen corona, hier gaat het leven gewoon verder”, klinkt het.
 ??  ?? Koeien melken gebeurt via de melkrobot, maar de dieren voederen is nog manueel werk.
Koeien melken gebeurt via de melkrobot, maar de dieren voederen is nog manueel werk.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium