Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Berlijners halen gereedscha­p uit de muur

-

Een boormachin­e draait in zijn levensduur gemiddeld maar dertien minuten. De rest van de tijd ligt ze ergens ongebruikt in een schuif. We kunnen ons gereedscha­p daarom beter delen. Berlijners kunnen in metrostati­ons en kleine winkels gereedscha­p uit de muur halen om onderling te delen.

Soms is het logischer om een kwaliteits­vol product dat je niet zo vaak nodig hebt te delen dan om een goedkopere versie zelf aan te kopen en in de kast te laten liggen. Dat gaat vaak zo met gereedscha­p van doe-het-zelvers. In Berlijn hebben die nu de weg gevonden naar het eerste deelpunt voor gereedscha­p. In een paar metrostati­ons en kleine winkels in de stad werden lockers geïnstalle­erd. Die zijn dag en nacht beschikbaa­r en herbergen onder meer boormachin­es, cirkelzage­n en schuurmach­ines van profession­ele merken. Dat gereedscha­p wordt gedeeld door de gemeenscha­p.

1 euro per uur

Doe-het-zelvers kunnen het uitlenen voor 1 euro per uur de eerste zes uur, de rest van de tijd kost het nog vijftig cent per uur. Via een app zien gebruikers welk gereedscha­p beschikbaa­r is. De locker openen en betalen voor het gereedscha­p gebeurt ook via de app op de smartphone.

De uitleendie­nst is een initiatief van de Duitse industriël­e ingenieurs Jan Gerlach en Christian Lehmann, die zelf liever werken met profession­ele apparatuur. De mannen starten binnenkort ook met handleidin­gen op de app, waarin ze tips over het materiaal en over doe-hetzelfklu­ssen delen.

 ?? FOTO PRESSE TOOLBOT ?? Waar is mijn boormasjie­n? In Berlijn ligt het klaar in een locker.
FOTO PRESSE TOOLBOT Waar is mijn boormasjie­n? In Berlijn ligt het klaar in een locker.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium