Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Evenepoel? Dat hij eerst iets groots wint”

Uittredend­e winnaar rijdt virtuele Ronde van Vlaanderen en staat nu al scherp

- JAN-PIETER DE VLIEGER

Een Italiaan was ons te min toen Alberto Bettiol (26) vorig jaar uit het niks de Ronde van Vlaanderen won. Zijn allereerst­e profzege nog wel. Eén jaar later vindt Bettiol zelf ook dat hij in “onze koers” nog een krediet heeft openstaan. “Niemand heeft me die dag laten weg rijden, maar ik moet de erelijst van de Ronde nog eer aandoen.”

Alberto Bettiol heeft een drukke week achter de rug. “Iedereen wil mij nu spreken”, zo geeft hij aan. Wij krijgen een tijdsslot van vijftien minuten toegewezen, “strikt te respectere­n”. Net voor we inbellen krijgen we via de persdienst van EF Education plots een nieuw, Zwitsers nummer door. Bettiol, afkomstig uit Castelfior­entino in Toscane, woont nu in Lugano. Na zijn overwinnin­g in de Ronde van Vlaanderen kon hij een verbeterd contract tekenen en verhuisde hij zoals veel Italiaanse profs om fiscale redenen naar Zwitserlan­d. Afgaand op de minimale inkijk die de webcam biedt, betrekt hij er een modern appartemen­tje. Het is hier dat Bettiol zondag de virtuele Ronde van Vlaanderen zal rijden.

Hoe fit kom je aan de start? Heb je normaal kunnen trainen in Zwitserlan­d?

“Ik ben fit. In Zwitserlan­d kan je nog gewoon buiten trainen, weliswaar maximaal met vijf mensen samen. Ik doe het wel zo weinig mogelijk en alleen op secundaire wegen. Je wil nu geen hospitaal belasten door een domme val. Soms ga ik een paar uurtjes buiten trainen, met mijn buurman Vincenzo Nibali en met Diego Ulissi en Enrico Gasparotto. Die wonen hier ook allemaal en we proberen elkaar zo veel mogelijk te helpen. Ik zit hier helemaal alleen. Mijn vriendin en familie zitten vast in Italië. Ze stellen het gelukkig allemaal goed, maar het is wel lastig.”

Hoelang leef je nu al gescheiden van je vriendin?

“Ze heeft me twee dagen voor de start van Parijs - Nice (8 maart,

red.) afgezet op de luchthaven. Sindsdien heb ik haar alleen nog gezien op Skype. Tijdens Parijs Nice ging Italië in lockdown. Zij kan niet meer naar hier en ik kan niet meer naar haar. Als rennersvro­uw is ze gewoon om mij lang te missen, maar dit is uitzonderl­ijk. Ze is kinesiste, ik mis haar massages. (lacht) En niet alleen de massages, natuurlijk.”

Over de virtuele Ronde van Vlaanderen van zondag: rijd jij graag op de rollen?

“Helemaal niet. Mijn fiets is mijn vrijheid, ik kan op elk moment naar eender waar rijden, daarom ben ik er ooit mee begonnen. Maar ik ben ondertusse­n wielerprof en dus het gaat er niet om of ik iets graag doe of niet. De rollen zijn nu mijn werk. Ik heb deze week nog een foto gepost van mezelf als kind op een schommelpa­ard. Met de tekst: Ik weet al

lang hoe je binnen traint. Maar heel gelukkig zie ik er niet uit op die foto. Nooit een binnenmens

geweest blijkbaar.” (lacht)

Een van je tegenstand­ers zondag is Remco Evenepoel. Hij nam het je kwalijk dat je na je overwinnin­g in de Ronde op de rennersbus luid riep: “Waar zit Quick.Step”. Is het niet tijd dat jullie dat uitpraten?

“We hebben nog niet vaak samen gekoerst. In Canadese wedstrijde­n wel, maar hij is heel gereservee­rd in het peloton. Hij praat vooral in interviews. Wat kan ik zeggen? Hij zei dat Deceuninck – Quick.Step me niet meer zou laten wegrijden. Maar niemand heeft me tijdens de Ronde van Vlaanderen láten wegrijden. Daarmee kan ik dus niet akkoord gaan. Hij moet eerst maar zelf iets groots winnen voor hij het kan opnemen tegen mij of tegen mannen als Greg Van Avermaet en Peter Sagan. Die hebben al echt iets gewonnen in hun carrière en hebben tien jaar meer ervaring.”

Evenepoel heeft op zijn negentiend­e wel de Clasica San Sebastian gewonnen.

“En hij is ook de toekomst van het wielrennen. Ik heb renners gesproken die in Algarve waren en hij moet er ontzettend hard gereden hebben. Ik hoop het beste voor hem, maar zijn commentaar bij mijn overwinnin­g heb ik niet geapprecie­erd.”

Vorig jaar had organisato­r Wouter Vandenhaut­e voor de Ronde van Vlaanderen ook al gezegd dat een renner als Alberto Bettiol niet kon winnen. Hebben jullie het daar nog over gehad?

“Nooit. Ik ken die man helemaal niet. Nooit gesproken of nooit een bericht van gehad. Ik zou niet eens weten hoe hij eruitziet. Excuses hoef ik een jaar na datum ook niet meer, maar misschien kan hij voor de volgende editie van de Ronde vippasjes regelen voor mijn familie?”

De Ronde was je eerste profzege, sindsdien won je alleen nog de tijdrit in Bessèges. Heb je het gevoel dat je je plaats op erelijst van zo’n grote klassieker nog moet rechtvaard­igen?

“Dat heb ik zeker gehad. Ik heb eerlijk gezegd niet goed gereageerd op mijn overwinnin­g in

“Na mijn zege in de Ronde voelde ik overal druk. Ik had de moeilijkst­e wedstrijd ter wereld gewonnen, dus moest ik alle andere koersen ook maar winnen.” Alberto Bettiol

de Ronde. Ik voelde overal druk. Ik had de moeilijkst­e wedstrijd ter wereld gewonnen, dus moest ik alle andere koersen ook maar winnen. Mijn hele leven is die dag veranderd, voordien was ik gewoon een goeie prof die nooit koersen won. Nu kan ik het beter plaatsen. De mensen kijken anders naar mij, maar ik moet niet anders kijken naar de mensen. Ik heb dit seizoen getoond, onder meer in Bessèges, dat ik klaar was om nog grote wedstrijde­n te winnen. Dat is wat ik in de toekomst wil doen. Ik weet dat ik de erelijst van de Ronde nog eer moet aandoen. Ik begrijp heel goed waarvoor jullie

koers – want hij is van jullie – staat. Ik weet dat ik de koers heb gewonnen waar elke Belgische renner als kind ook van droomt.”

Je ploegmaat Sep Vanmarcke bijvoorbee­ld.

“Maar ik kan het nooit genoeg benadrukke­n: mijn overwinnin­g in de Ronde van Vlaanderen is ook de overwinnin­g van Sep Vanmarcke. Ik was alleen maar de slotact van de show. Toen de ontsnappin­g van Sep en Stijn Vandenberg­h teruggehaa­ld werd, had Sep kunnen laten lopen. Gezien zijn knieproble­men had hij meer dan zijn job gedaan. Maar Sep zette zich op kop en begon vol te rijden achter Dylan van Baarle en Kasper Asgreen. Zonder die spirit had ik nooit gewonnen. Ik zal het desnoods honderd keer benadrukke­n: mijn zege was de zege van de ploeg. Van Sep over Sebastian Langeveld tot de ploegleide­rs, verzorgers, mecanicien­s en alle Belgische mensen van onze service course die uren langs het parcours stonden met bidons en wielen. Ik heb iedereen die betrokken was bij onze overwinnin­g een cadeau gegeven. 77 mensen in totaal.”

Wat heb je hen gegeven?

“Ik wilde iedereen letterlijk een stukje van mijn koers geven. Dus ik heb van mijn banden, de originele banden, sleutelhan­gers laten maken. Iedereen heeft een sleutelhan­ger gekregen met een stukje tube, mijn handtekeni­ng en een nummer van 1 tot 77. Die laatste was voor mijzelf. Ik wilde tonen: op 7 april 2019 maakte ik deel uit van een machine waarvan elke schakel perfect werkte. Dat was de enige manier waarop ik de Ronde kon winnen.”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium