Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Maximaal 4 uur per dag met school bezig zijn”

Scholen blijven na paasvakant­ie wellicht toe, minister Weyts lanceert nieuwe richtlijne­n

- JENS VANCAENEGH­EM

100% zeker is het nog niet, maar scholen blijven na de paasvakant­ie wellicht gewoon dicht. En dus heeft minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) nieuwe richtlijne­n voor scholen, kinderen én hun ouders bekendgema­akt. Tot nu gold dat scholen geen nieuwe leerstof mochten geven. Na de paasvakant­ie krijgen ze wel de expliciete instructie om nieuwe leerstof aan te brengen via het principe van ‘preteachin­g’. Dat betekent dat kinderen de stof een eerste keer krijgen via afstandson­derwijs en een tweede keer wanneer de schoolpoor­ten weer openen. Zo zouden leerlingen maximaal vier uur per dag met school mogen bezig zijn. Ouders zouden hun kinderen maximaal twee uur per week mogen begeleiden. De richtlijne­n van Weyts, opgesteld met het onderwijs en een groep pedagogen, moeten voorkomen dat kinderen én hun ouders kopje-onder gaan.

De kans is groot dat de scholen niet heropenen na de paasvakant­ie. Moeten ouders dan massaal thuis leerkracht blijven spelen? Gelukkig niet. In een nieuwe richtlijn voor scholen én ouders adviseert minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) dat u maximaal twee uur per week spendeert aan het begeleiden van de kinderen bij hun schoolwerk.

Drie weken geleden gingen de klaslokale­n dicht en moest plots alles via de computer. Al snel regende het klachten van leerlingen die verdronken onder de berg schoolwerk en van ouders die leerkracht­je moesten spelen tussen het telewerk door. En dan moesten ze – volgens de richtlijne­n – nog geen nieuwe leerstof geven.

Dat de druk op gezinnen na de paasvakant­ie zal vergroten, staat dus in de sterren geschreven. Want vanaf dan krijgen scholen de expliciete instructie om nieuwe leerstof aan te brengen via het principe van ‘preteachin­g’. Dat betekent dat kinderen de stof een eerste keer krijgen via afstandson­derwijs en een tweede keer wanneer de schoolpoor­ten heropenen. 100% zeker is het nog niet, maar wellicht blijven de scholen na de paasvakant­ie gewoon dicht.

De richtlijne­n, opgesteld door de sector en een groep pedagogen, moeten voorkomen dat kinderen én hun ouders kopje-onder gaan. Zo zouden leerlingen maximaal vier uur per dag met school bezig mogen zijn. Leerplatfo­rmen als Smartschoo­l stellen immers vast dat sommige scholen de lesweek van 32 uur gewoon doortrekke­n via afstandson­derwijs. Niet realistisc­h, vinden de pedagogen die meewerkten aan de richtlijne­n.

Laptop delen

“Een schooldag duurt ongeveer zeven uur”, zegt pedagoog Bert Smits. “Maar daar komen heel veel andere activiteit­en tussen. Een leerling die zich netto vier uur per dag concentree­rt, dat is heel wat. Bovendien: het moet te organisere­n zijn voor gezinnen. Soms moeten meerdere kinderen één laptop delen en is er niet altijd een ruimte beschikbaa­r om in alle rust te werken.” Nog opvallende­r is het advies van Weyts aan ouders. Zij zouden hun kinderen maximaal twee uur per week mogen begeleiden. Lijkt weinig, want zijn we in een gewone schoolweek niet evenveel bezig met huiswerk en ondervragi­ngen? “We wilden vooral de boodschap geven aan scholen dat ze er niet van mogen uitgaan dat ouders altijd beschikbaa­r zijn”, zegt pedagoog Pedro De Bruyckere (Arteveldeh­ogeschool). “De ene ouder is technisch werkloos, terwijl de andere druk telewerkt. Het is veel belangrijk­er om een rustige werkplek te creëren voor je kind, dan om zelf les te geven. Waak er wel over dat ze hun taken maken. Als je bezig bent in de keuken en je kind maakt huiswerk in de woonkamer, kijk dan geregeld of het nog bezig is.”

Afhankelij­k van mama

Volgens Weyts is de richtlijn er ook gekomen om te vermijden dat kinderen te afhankelij­k worden van mama en papa “en niet klaar zijn om weer naar school te gaan”. Dat laatste is volgens pedagogen wat overdreven. “Maar we zitten

Bert Smits

Pedagoog “Een leerling die zich netto vier uur per dag concentree­rt, dat is heel wat.”

wel in een situatie waarin de zelfstandi­gheid van kinderen cruciaal is”, zegt De Bruyckere. “Dan moeten ouders inderdaad opletten dat ze hun kinderen niet te veel aansturen.”

Vraag is wel of scholen de richtlijne­n zullen volgen. “Het onderwijs is vrij”, beseft Weyts, “maar ik hoop dat de scholen daar enigszins uniform mee gaan omspringen.”

Het katholiek onderwijs zal de adviezen in ieder geval breed verspreide­n. “Maar als scholen een goede reden hebben om ervan af te wijken, dan is dat uiteraard hun goed recht”, zegt topman Lieven Boeve.

 ?? FOTO REUTERS ??
FOTO REUTERS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium