Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Twisten tegen verveling

Balkonmome­ntje van Borgerhout­se bejaarden

- MISCHA BLUDTS

Vrijdag werd een Let’s Twist Voor Den Drossaert georganise­erd. De bewoners van het dienstence­ntrum in Borgerhout dansten op hun balkon enthousias­t mee op de muziek van Ray Charles en Elvis Presley.

“We organisere­n twee keer per dag een ‘balkonmome­ntje’ voor onze bewoners”, vertelt coördinato­r Hilde Bergé. “Dat kan zoals nu dansen zijn, maar ook gymnastiek of een liedje zingen. We hebben zelfs al een clown gehad. Zo komen ze toch in contact met andere mensen om samen iets ludieks te doen. De rest van de dag zitten ze alleen in hun flat. Iedereen gaat daar anders mee om. Sommige senioren zijn blij dat we de regels strikt naleven, anderen zijn gefrustree­rd omdat ze binnen moeten blijven. Maar hun glimlach geeft ons energie. Dan weten we dat we voor hen iets kunnen betekenen.”

Turnles

Leentje (88) woont inmiddels dertien jaar in Den Drossaert en is een fan van de balkonacti­viteiten. “Zo komen we eens buiten en zijn we in beweging. Voor de rest moeten we helaas op onze kamer blijven. Gelukkig heb ik nog mijn smartphone, zodat ik toch in contact met mijn familie kan blijven.” Ook de muziek kan haar bekoren. “Die komt uit onze jaren, hé.

Destijds was ik verzot op de muziek van Chubby Checker. En op die van Louis Neefs. Maar daar kan je niet op twisten.”

Klein dansje

Leopold (85) en zijn Eugenia (82) zijn geboren en getogen in Borgerhout en delen sinds vorig jaar een appartemen­t in het dienstence­ntrum. “Normaal geef ik hier zelf turnles, aan zestien vrouwen”, grinnikt Leopold. “Ik doe elke ochtend mijn gymnastiek­oefeningen en fiets dagelijks op de hometraine­r. Ik twist zeker mee, al hou ik toch meer van Beethoven en andere klassieke muziek.”

Hit The Road, Jack!

Om 10.00u werden de senioren met belgerinke­l en geklop op potten en pannen opgetromme­ld, al stonden op dat moment al heel wat bewoners klaar op hun balkon. “Het dienstence­ntrum had aan verschille­nde vereniging­en in Borgerhout gevraagd of ze de animatie wilden verzorgen”, vertelt lesgeefste­r Lynn Leloup (29) van Dansstudio Moves. “Wij doen natuurlijk graag mee. Twee keer per week organisere­n we hier een klein dansje. Op vrijdag wordt aan de bewoners gevraagd om een voorwerp mee naar hun balkon te nemen. Vorige week was dat een klopper, waar we een luchtomele­t mee hebben gebakken, ditmaal een paraplu en volgende week een keukenhand­doek, voor de Connemara. Ik blijf dit doen zolang de coronamaat­regelen van kracht zijn. Want van dansen word je altijd vrolijk. En deze muziek kennen ze. Ze zijn meteen mee.” Zodra Hit The Road Jack! uit de luidspreke­r knalt, beginnen de bewoners enthousias­t mee te doen. Wanneer vervolgens Return

To Sender wordt ingezet - en de paraplu’s moeten worden geopend - komen de senioren echt los. Jos gaat helemaal uit zijn dak op het liedje van Elvis - je zou niet vermoeden dat de flukse Borgerhout­enaar de gezegende leeftijd van 94 heeft bereikt. “Zo houden we de moed er in. Ik heb vroeger trouwens heel veel gedanst. Het kon me niet schelen welke muziek er werd gespeeld.” Vervolgens trekken Lynn en de medewerker­s van Den Drossaert naar de achterkant van het dienstence­ntrum voor een tweede sessie. Ook daar staan al enkele bewoners klaar op hun balkon, onder wie Barbara (75). Ze woont inmiddels vier jaar in Den Drossaert. “Een prachtig initiatief, het breekt de dag een beetje. De inspanning­en die de mensen van het dienstence­ntrum voor ons doen, zijn geweldig. Ze houden ons echt bezig. Ik ging in mijn jeugdjaren elk weekend naar Antwerpse danscafés, zoals de

Patapouf en den Blacky. Overal waar ze rock-’n-roll speelden. En nu kan ik opnieuw uitgaan, al is het dan op mijn balkon.”

Leentje (88)

Bewoner van Den Drossaert “Zo komen we eens buiten en zijn we in beweging. Voor de rest zitten we altijd maar op onze kamer.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE
 ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE ??
FOTO'S JAN VAN DER PERRE
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium